Marković: Reforma izborne komisije

Nacrti zakona koje je pripremilo Ministarstvo za državnu upravu trebalo bi da poboljšaju odnos političara i građana, kaže ministar Milan Marković.

Izvor: B92

Nedelja, 05.04.2009.

16:57

Default images

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu saomoupravu pripremilo je tri nacrta zakona - o izbornoj komisiji, izboru odbornika i jedinstvenom biračkom spisku.

Pozivajući na javnu raspravu o iznetim predlozima, ministar Marković kaže da je cilj zakona o državnoj izbornoj komisiji da organ koji sprovodi izbore ne bude ispostava političkih stranaka, jer je Republička izborna komisija do sada bila dosta kompromitovana po raznim osnovama.

“Centralni organ za sprovođenje izbora u Srbiji, kao i u svim drugim razvijenim demokratskim zemljama, treba da bude jedan objektivan, nepristrasan, objektivan organ”, kaže ministar Marković.

“Mi smo na taj način napravili novi zakon koji podrazumeva da RIK ima mali broj članova - svega devet, da su to ljudi koji se biraju na relativno dugačak vremenski period, da se oni nezavisni u svom radu, da sam postupak izbora dosta podseća na izbor sudija Ustavnog suda i ostalih regulatornih tela sa kojima imamo pozitivna iskustva, jer imamo i tela sa kojima nemamo pozitivna iskustva”, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: