Pahor: Ne odlagati širenje

Slovenački premijer Borut Pahor smatra da NATO i EU ne bi trebalo da odlažu svoje dalje širenje na Balkanu, jer bi to bila "veoma loša poruka" za region.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 05.04.2009.

01:39

Default images

Pahor je sinoć, na marginama 60. samita NATO u Strazburu, istakao da će Slovenija, i posle ulaska Hrvatske i Albanije, nastaviti da podržava politiku "otvorenih varta" Alijanse.

Poruka da vrata NATO i EU ostaju otvorena je neophodna zarad podrške reformama koje su presudne ne samo za očuvanje mira u regiona, već i za političku i ekonomsku stabilnost, ocenio je Pahor.

"Obe organizacije moraju da budu veoma oprezne u svojim saopštenjima koja se tiču daljeg širenja", istakao je Pahor, dodajući da unutrašnja konsolidacija ne sme da ugrozi izglede drugih zemalja da im se priključe, prenela je slovenačka agencija STA.

Po završetku samita NATO, slovenački ministar spoljnih poslova Samuel Zbogar je izjavio da su se šefovi diplomatija složili da Crna Gora što je pre moguće dobije odgovor na zahtev za dobijanje poziva za Akcioni plan za članstvo (MAP), koji se smatra predvorjem NATO-a.

Zbogar je dodao da će se to zasigurno desiti ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: