Makedonija: Ivanov vodi

Kandidat VMRO DPMNE za predsednika Makedonije Đorđe Ivanov vodi sa 66,21 odsto glasova, saopštila je Državna izborna komisija.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 05.04.2009.

01:35

Default images

Kako je saopšteno, kandidat Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Ljubomir Frčkovski dobio je podršku 33,21 odsto glasača koji su danas birali u drugom krugu izbora. Ti rezultati su saopšteni na osnovu 56,6 odsto prebrojanih glasačkih listića. Odziv je, na osnovu obrađenog materijala, bio 40,24 odsto, čime je ispunjen cenzus za izbor šefa države.

Posmatrači nevladine organizacije MOST-a registrovali su nekoliko nepravilnosti na biračkim mestima u Tetovu i Strugi, kao što su porodično glasanje, glasanje u tuđe ime i bez lične dokumentacije.

Mediji prenose da je odziv birača Albanaca bio niži nego u prvom krugu izbora.

VMRO-DPMNE ocenila je da su izbori prošli u mirnoj i demokratskoj atmosferi.

I najveća opoziciona stranka u Makedoniji SDSM, odmah nakon zatvaranja biračkih mesta ocenila je da je današnje glasanje proteklo relativno dobro, bez većih nepravilnosti.

Vladajuća stranka makedonskih Albanaca DUI ocenila je da su izbori protekli u mirnoj atmosferi bez većih neregularnosti.

Šef izbornog štaba stranke Gzim Ostreni nije hteo da komentariše informaciju da je izlaznost albanskih glasača danas bila znatno manja nego u prvom krugu pre dve nedelje.

Međunarodni posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koji su pratili i drugi krug glasanja na sutra će objaviti preliminarni izveštaj o toku glasanja.

Misija OEBS-a u Skoplju za ove izbore angažovala je 172 posmatrača iz 30 zemalja.

U drugom krugu lokalnih izbora glasalo se u 43 opštine i u gradu Skoplju, a prvi krug je održan u osam opština gde zbog nepravilnosti i vremenskih neprilika glasanje nije sprovedeno na izborima pre dve nedelje.

Parlamentarni izbori u Makedoniji, održani u junu prošle godine, bili su praćeni nasiljem u kojem je jedna osoba izgubila život, što je, prema oceni OEBS-a, umanjilo ugled zemlje u međunarodnoj zajednici.

"Da bi zemlja išla dalje ka Evropskoj uniji i NATO potrebno joj je da povrati poverenje u njenu demokratiju i zato su ovi izbori ključni za zemlju", rekao je šef misije OEBS-a u Skoplju Hose Luis Herero.

Analitičari smatraju da bi novi šef makedonske države mogao da utiče i na ekonomsku politiku zemlje, u jeku svetske finansijske krize, pošto on nominuje guvernera centralne banke Makedonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: