Sednica SB zbog lansiranja rakete

Severna Koreja, uprkos upozorenjima, lansirala raketu dugog dometa. U Njujorku počela hitna sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Izvor: B92

Nedelja, 05.04.2009.

11:53

Default images

Iako je Pjongjang objavio da je u orbitu lansiran satelit, Vašington i njegovi saveznici smatraju da je Severna Koreja prekršila rezoluciju Ujedinjenih Nacija i lansirala balističku raketu. Severna Koreja uspešno je lansirala eksperimentalni komunikacioni satelit, uz pomoć rakete “Tepodong-2”, javljaju tamošnji mediji.

Svemirska agencija Severne Koreje objasnila je da će lansirani satelit kružiti orbitom i na zemlju slati muziku u slavu Kim Il Sunga, osnivača države, i predsednika Kim Džong Ila.

Severna Koreja je i 1998. godine lansirala projektil za koji je tvrdila da je satelit, ali njegovo postojanje u orbiti nikada nije potvrđeno.

S druge strane, Južna Koreja objavila je da projektil nije dospeo u orbitu, već da je preleteo teritoriju Japana i srušio se u Pacifik.

Sjedinjene Države, Japan i Južna Koreja veruju da je reč o probi rakete dugog dometa, što je suprotno rezoluciji Ujedinjenih Nacija.

"Naša vlada i međunarodna zajednica su duboko razočarani lansiranjem rakete dugog dometa. Severna Koreja je potrošila ogroman novac na to, umesto da reši hronični problem nedostatka hrane za tamošnje stanovništvo”, kazao je ministar spoljnih poslova Južne Koreje Ju Mjung Hvan.

“Naša vlada je u saradnji s Japanom, Kinom i Rusijom do poslednjeg trenutka radila na tome da Pjongjang povuče plan za lansiranje. Ovo nas sve duboko zabrinjava”, rekao je on.

Iz Vašingtona stižu poruke da je lansiranjem rakete Severna Koreja potonula dublje u samoizolaciju. Američka administracija najavila je da se ipak neće povući iz pregovora o nukleranom programu Severne Koreje, u koje su takođe uključeni Južna Koreja, Kina, Rusija i Japan.

Sa svoje strane, Severna Koreja je lansiranje rakete proglasila novim uspehom na putu tehnološke i kosmičke modernizacije.

Raketa, lansirana oko 11:30 po lokalnom vremenu iz severnokorejske baze Musundrin ra, na severoistoku zemlje, za sedam minuta dostigla je japanski vazdušni prostor i usmerena je prema Pacifiku. Prema nepotvrđenim vestima, raketa nosi satelit.

Lansiranje rakete, koju su susedne zemlje ocenile kao provokativni akt, bilo je ranije najavljeno i Severna Koreja nije popustila pod pritiscima da odustane.

Osude i pozivi na uzdržanost

Ujedinjene nacije, Evropska unija, SAD, Japan i Južna Koreja oštro su osudili Severnu Koreju zbog jutrošnjeg lansiranja rakete dugog dometa, dok su Rusija i Kina pozvale na mir i uzdržanost.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je da lansiranje rakete ne doprinosi naporima za osiguranje mira i stabilnosti regiona i pozvao Pjongjnag da se povinuje rezolucijama Saveta bezbednosti.

EU je saopštila da snažno osuđuje Severnu Koreju zbog lansiranja rakete i pozvala vlasti u Pjongjangu da suspenduju sporni nuklearni program i upotrebu balističkih raketa.

"Ove akcije unose dodatnu napetost u stabilnost u regionu u trenutku kad nerešeno nuklearno pitanje na Korejskom poluostrvu zahteva rad na uzajamnom poverenju", saopštilo je češko predsedništvo EU.

Kina je pozvala na mir i uzdržanost posle poteza severnokorejskih vlasti.

"Nadamo se da će sve strane ostati mirne i pokazati uzdržanost i zajedno sačuvati mir i stabilnost u regionu", kaže se u saopštenju portparola kineskog ministarstva spoljnih poslova Đianga Jua, u kome je navedeno da Pjongjang nije lansirao raketu dugog dometa, već "eksperimentalni komunikacioni satelit". Poput Kine, i Rusija je pozvala na mir i uzdržanost.

"Proveravamo da li lansiranjem nisu prekršene određene rezolucije Saveta bezbednosti UN i pozivamo sve strane da se uzdrže od akcija koje bi mogle da vode eskalaciji tenzija na Korejskom poluostrvu", navedeno je u saopštenju portparola ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Japanski premijer Taro Aso ocenio je da je potez Severne Koreje "ekstremno provokativan i da se preko njega ne može preći".

On je naveo da lansiranje rakete predstavlja jasno kršenje rezolucije Saveta bezbednosti UN kojim se Severnoj Koreji zabranjuje bilo kakva aktivnost sa balističkim raketama.

SAD i Južna Koreja su prethodno osudile Severnu Koreju i pozvale je da se uzdrži od daljih provokativnih koraka.

"Ovim provokativnim činom, Severna Koreja je ignorisala svoje međunarodne obaveze, odbacila nedvosmislene pozive na uzdržanost i dalje se izolovala od zajednice naroda", naveo je Obama u saopštenju iz Praga, gde se trenutno nalazi, a koje je objavila Bela kuća.

"Ne možemo, a da ne izrazimo naše žaljenje i razočaranje što je Severna Koreja prouzrokovala tako tešku pretnju po mir na Korejskom poluostrvu i u svetu, ispalivši raketu dugog dometa u trenutku kada celokupan svet ujedinjuje napore da se prevlada globalna ekonomska kriza", rekao je portparol predsedničke kancelarije Li Dong-kvan.

Raketa nije stigla u orbitu

Severnoamerička komanda za vazdušnu odbranu (NORAD) saopštila je da Severna Koreja nije uspela da postavi svoj satelit u orbitu i da je prvi stepen rakete pao u Japansko more, a ostali delovi u Tihi okean.

"Nikakav objekt nije ušao u orbitu i nikakve krhotine nisu pale na Japan", saopštio je NORAD.

I južnokorejski ministar odbrane Li Sang-hi izjavio da severnokorejski pokušaj lansiranja satelita u orbitu nije uspeo i naveo da će Južna Koreja i SAD i dalje pratiti situaciju.

"Sva tri nivoa rakete pala su u more. Nijedan deo nije u orbiti", rekao je južnokorejski ministar pred Parlamentom u Seulu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: