"Bez uticaja na 'Drogu Kolinsku'"

Finansijski problemi holdinga "Istrabenc" neće negativno uticati na poslovanje grupe "Droga Kolinska", kaže predsednik uprave te grupe Slobodan Vučićević.

Izvor: Tanjug

Subota, 04.04.2009.

19:12

Default images

Samim tim problemi Istrabenca neće uticati ni na poslovanje Soko Štarka, Grand proma i Palanačkog kiseljaka. Grupa Droga Kolinska nesmetano ostvaruje svoje dugoročne ciljeve, kao i srpske kompanije u njenom sastavu.

"Srpske firme treba da budu mirne i spokojne jer je Droga Kolinska samostalna kompanija u odnosu na Istrabenc i ima dobre poslovne rezultate", istakao je Vučićević.

On je naveo da, ako bi, na primer, holding "Filip Moris" zapao u probleme, to ne bi moralo da znači da bi čokolada "milka" bila ugrožena i propala.

Uprava slovenačkog konglomerata "Istrabenz", u okviru koga posluju i beogradski "Štark" i "Grand kafa", zvanično je u petak, na veb-sajtu Ljubljanske berze, proglasila da je firma nesolventna, pošto sa kreditorima i tri najveća akcionara nije uspela da postigne dogovor o izlasku iz krize.

Nadzorni odbor "Istrabenza" već je proglasio nesolventnost firme u utorak, kada je i izvršni direktor Igor Bavčar ponudio ostavku.

Prema važećim zakonima, uprava kompanije ima rok do 30. aprila da sastavi nacrt plana za finansijsku restrukturizaciju.

U međuvremenu je, kako je navedeno na sajtu berze, broj kreditora koji su uzeli akcije konglomerata u zamenu za otplatu zajmova povećan, pošto su to učinile i "Probanka" i "Hipo Alpe Adria banka".

"Hipobanka" je pozvala "Istrabenz" da pokrije razliku između vrednosti akcija koje je uzela i obaveza kompanije prema banci, koje - zajedno sa kamatama - dostižu 6,3 miliona evra.

Prva banka koja je uzela akcije "Istrabenza" je bila "Unikredit banka Slovenija", koja je preuzela kontrolu nad osam odsto akcija trgovinskog lanca "Merkator" i male pakete akcija energetske kompanije "Petrol" i kompanije "Sava", dok je najveća slovenačka banka NLB preuzela šest odsto "Istrabenzovog" paketa akcija u "Petrolu".

"Istrabenz", koji kreditorima duguje oko 930 miliona evra, konglomerat je 73 kompanije, među kojima je i "Droga Kolinska", vlasnik beogradske "Grand kafe" i "Štarka" i "Palanačkog kiseljaka" iz Smederevske Palanke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: