Jeftinije na subotičkom buvljaku

Mnogi Subotičani, pa i žitelji drugih mesta u Vojvodini počeli su u poslednje vreme da se snabdevaju hranom u susednoj Mađarskoj.

Izvor: B92

Subota, 04.04.2009.

16:48

Default images

Oni koji iz nekog razloga ne mogu da putuju u šoping kod severnih suseda, hranu kupuju na subotičkoj buvljoj pijaci.Tu se, po cenama osetno nižim od onih u domaćim prodavnicama, prodaje hrana koju vlasnici tezgi donose iz Mađarske.

Devedesetih je kupovina na subotičkom buvljaku bila svakodnevica mnogih vojvođanskih familija. U poslednje vreme, kako je pritisla ekonomska kriza, na subotičkom buvljaku ponovo se može kupiti sve i svašta, pa tako i mnogi prehrambeni proizvodi koji su znatno jeftiniji nego u prodavnicama. Ljudi sa kojima smo pričali kažu da su cene na pijaci niže za 20 do 50 odsto u odnosu na one u prodavnicama, u zavisnosti od proizvoda. Dok
se kupci ne žale na cene, prodavci tvrde da su im zarade prilično male. Prodavci hrane na subotičkom buvljaku nisu želelli da se pojave pred našim kamerama, ali su nam u neformalnom razgovoru rekli da zarade nisu tako velike kako se nagađa u javnosti. Na salami, na primer, mogu da zarade 9-10 dinara, a slično je i sa ostalim proizvodima koje prodaju.

Prodavci kažu da mesečno uspevaju da namaknu dvadesetak hiljada dinara. Više ne mogu da zarade, jer ima dosta onih koji prodaju hranu, pa je zbog velike konkurencije nemoguće podići cene, a time i zaradu.

Što zbog toga, što zbog sve toplijeg vremena, neki od njih razmišljaju o tome da počnu da prodaju drugu robu, pa će i oni koji se sada snabdevaju na buvljaku, uskoro verovatno morati da kupuju hranu u našim prodavnicima, ili, po nižim cenama, u susednoj Mađarskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: