Postoji nada u Starom Grackom

Broj stanovnika u selu Staro Gacko kod Lipljana je prepolovljen.

Izvor: B92

Subota, 04.04.2009.

16:43

Default images

Selo Staro Gracko kod Lipljana javnost je upamtila po stravičnom ubistvu srpskih žetelaca u leto 1999. godine. Deset godina posle ovog zločina OVK, broj stanovnika u ovom selu je prepolovljen. Preostali Srbi su voljni da ostanu na svojim imanjima i veruju da njihovo selo ima budućnost.

Pokrenuti posao bez sigurnog tržišta, u sredini gde je kretanje ograničeno, za troje predusretljivih ljudi iz Starog Gracka kod Lipljana nije bila nemoguća misija.

Uz pomoć nevladine organizacije IOM Aca Nedeljkovic je pre tri godine otpočeo proizvodnju ranog povrća u plasteniku. Danas u poslu učestvuju svi članovi porodice. U maloj porodičnoj radionici, Lepa Stojanović po narudžbini priprema sitne domaće kolače. Kada je sezona slavlja, onda se u posao uključuju svi u porodici. Zarada od kolača dobro dođe za dopunu kućnog budžeta.

Dejan Stanković svakodnevno prevozi putnike iz Starog Gracka do Gračanice i tako izdržava svoju porodicu.

Pre rata se od poljoprivrede ovde lepo živelo. Radilo se, ali su imali svoje proizvode gde da plasiraju. Danas je situacija u potpunosti izmenjena, kažu Srbi iz Gracka.

Zločin nad žeteocima juna 1999. Godine Srbi iz Staorg Gracka ne zaboravljaju. Iako se od tada odselila gotovo polovina stanovnika, preostali meštani veruju da njihovo selo ima budućnost.

Staro Gracko je pre rata imalo 500 stanovnika. Danas ovde živi 250 Srba. Za većinu je poljoprivreda jedini izvor prihoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: