Mesić: Doprinos Hrvatske NATO-u

Hrvatska može da doprinese operacijama NATO-a sa svojim iskustvom iz rata, rekao je hrvatski predsednik Stjepan Mesić.

Izvor: B92

Subota, 04.04.2009.

01:14

Default images

"Ono što donosimo u NATO je ratno iskustvo naše vojske koje mnoge druge vojske nemaju", rekao je Mesić povodom prvog učestvovanja Hrvatske na samitu NATO-a kao punopravne članice Alijanse.

Hrvatska i Albanija zvanično su primljene u NATO u sredu. Mesić i hrvatski premijer Ivo Sanader stigli su u petak u nemački grad Baden Baden, koji je, zajedno s Kelom i francuskim Strazburom, domaćin samita NATO-a.

Mesić je rekao da su hrvatski vojnici u stranim misijama uvek dobro obavljali zadatke.

Hrvatski predsednik je upozorio da rat u Avganistanu, što je jedna od glavnih tema samita NATO-a koji je počeo večeras, ne može biti dobijen isključivo vojnim sredstvima.

Hrvatska ima 280 vojnika u međunarodnim snagama angažovanim u Avganistanu pod okriljem NATO-a.

"Rat se uvek dobija i vojnim i političkim sredstvima", rekao je Mesić u intervjuu AP-u, dodajući da je u Avganistnu neophodno dostići kritičan broj ljudi priklonjenih miru.

"Potrebno je da oni budu pridobijeni da žive u miru, da sarađuju s drugima i razvijaju svoju zemlju", dodao je hrvatski predsednik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: