”Alpina-Por” traži obeštećenje

”Alpina-Por” će od Međunarodnog arbitražnog suda zatražiti da utvrdi ko je kriv za to što koncesija za autoput Horgoš-Požega nije realizovana, piše “Politika”.

Izvor: Politika

Subota, 04.04.2009.

01:09

Default images

Tim stručnjaka koncesionara sada proračunava koliko će obeštećenje tražiti od Vlade Srbije, ali kako je za “Politiku” rekao Valter Rekercugl, direktor “Pora” za jugoistočnu Evropu, ta suma će sigurno biti veća od 17 miliona evra, kolika je bila poslednja ponuda ovog konzorcijuma za poravnanje.

Povodom odlike suda u Beču da stavi privremenu meru zabrane raspolaganja na garanciju od 10 miliona evra, koju je Vlada Srbije krajem januara pokušala da naplati od Banke Austrija, Rekercugl kaže da je Vlada Srbije mogla da povuče garanciju samo ako koncesionar nije ispunio obaveze.

“Problem je što nismo bili u mogućnosti da ispunimo finansijske obaveze, ali smo imali partnera koji nije hteo da pregovara sa bankom. Sud je to razumeo”, objašnjava on i dodaje da Vlada Srbije neće moći da računa na vraćanje novca od garancije do okončanja arbitraže u Parizu.

Rekercugl kaže da se koncesionar sastao s predstavnicima Vlade Srbija dva ili tri puta, i da su više puta Vladi u pisanoj formi dostavljali predloge o sporazumnom raskidu ugovora o koncesiji, ali da nikada nisu dobili nijedan pisani odgovor.

U konzorcijumu “Alipina-Por”, prema njegovim rečima, skrivanje celog ugovora od javnosti smatraju “lošom poslovnom praksom”. Rekercugl tvrdi da nijedan detalj ugovora o koncesiji nije senzacionalan i da je trebalo objaviti sve anekse, jer su oni faktički samo tehnička razrada osnovnog ugovora.

On kaže da će “Por”, i pored svega, učestvovati na tenderu za izgradnju autoputa Horgoš–Beograd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: