Povećati broj visokoobrazovanih

Na Svetskom samitu predsednika univerziteta u Beogradu ocenjeno je da Srbija treba da poveća broj visookobrazovanih radi ekonomskog razvoja.

Izvor: B92

Subota, 04.04.2009.

01:05

Default images

Samit je posvećen savremenim trendovima u visokom obrazovanju, a na njemu učestvuju predstavnici 55 zemalja. Srpski ministar prosvete Žarko Obradović rekao je da će Samit omogućiti razmenu iskustava i znanja o novim tendencijama u visokom obrazovanju u svetu. On je ukazao i na to da bi trebalo povećati broj visokoobrazovanih.

“U strukturi našeg stanovništva, u odnosu na popis 2002. godine, imamo 6,5 odsto ljudi sa visokim obrazovanjem, što mi smatramo nedovoljno dobrim ostvarenjem i želimo naravno da postignemo daleko veće ciljeve, odnosno bolje rezultate – da smanjimo dužinu studiranja i povećamo broj diplomiranih u odnosu na broj upisanih”, kazao je Obradović.

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević kaže da je strateški cilj zemlje da visoko obrazovanje bude u funkciji ekonomskog razvoja.

“Mora da se shvati da je obrazovanje investicija, da to nije nikakva potrošnja i da je obrazovanje jedini put kojim Srbija treba da ide – da obrazuje mlade ljude i da ih zapošljava”, smatra Kovačević.

“Moraju da imaju znanje koje priznaje globalno tržište i moraju da rade na tom globalnom tržištu”, poručio je rektor Beogradskog univerziteta.

Svetski samit rektora univerziteta otvoren je juče i trajaće naredna dva dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: