Mesić: Političari ne crtaju granice

Stjepan Mesić odbija medijaciju koju je nudio Oli Ren, dok Slovenija dobija oštre kritike od švedskog ministra Karla Bilta zbog blokade Hrvatske.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 03.04.2009.

01:25

Default images

Mesić je u četvrtak u izjavi austrijskom radiju E1 ponovio da Hrvatska insistira na tome da se granični problemi sa Slovenijom reše pravnim putem, istovremeno nudeći Sloveniji da sklopi sa Hrvatskom sporazum o onome što Ljubljana želi – o pristupu otvorenom moru.

Mesić time Sloveniji nudi, pre svega, pravo na slobodan prolaz do otvorenog mora preko hrvatskih voda, koji Slovenija i inače ima po međunarodnom pravu.

Ovaj predlog je slovenački premijer Borut Pahor odbio da komentariše, jer je, prema njegovim rečima, "predlog Olija Rena jedini predlog koji je trenutno na stolu, o drugim predlozima Slovenija neće iznositi mišljenje".

Istovremeno, Mesić je rekao i da odbija pomoć posrednika koji bi, na predlog evropskog komesara Olija Rena, ubrzali rešavanje spora.

Mesić je rekao da političari ne mogu da crtaju granice i da se u hrvatsko-slovenačkom sporu radi o činjenicama koje može da potvrdi samo sud.

Kako ni političari obeju zemalja nisu uspeli da nacrtaju tu granicu, slično bi bilo i sa stranim državnicima, rekao je Mesić, navodeći i da EU ne bi smela da izlazi u susret svojoj članici kada ta članica očito nema pravo.

Hrvatski predsednik je Sloveniji još jednom prebacio to što je blokirala hrvatske pregovore sa EU, koji su, prema njegovim rečima, bili “hiljadugodišnji podvig”.

Time, prema Mesićevim rečima, Slovenija čini uslugu onim državama koje su i tako već protiv proširenja EU.

Istovremeno, Slovenija je, prema izveštaju na slovenačkoj POP televiziji, "dobila hladan tuš".

Naime, novinari POP televizije su na blogu švedskog ministra spoljnih poslova Karla Bilta pročitali da države članice EU gube strpljenje zbog bilateralnog spora koji je doveo do zastoja u pristupnim pregovorima sa Hrvatskom.

Neposredno pred sastanak sa Olijem Renom u sredu, Karl Bilt je na svom blogu zapisao i da tako više ne ide, kao i da Slovenija krši načela EU.

"U svojoj suštini je slovenačko-hrvatskog granično pitanje - bilateralno pitanje", piše Bilt u svom blogu.

"Problem je u tome što Slovenija, koja očito i nesumnjivo krši uspostavljena načela i obaveze, sada blokira celokupne hrvatske pregovore za članstvo u EU, što bi moglo da ima važne negativne posledice", zapisao je u svom blogu ministar spoljnih poslova Švedske, koja će biti sledeća predsedavajuća država EU. Slovenački ministar spoljnih poslova Samuel Žbogar je odbio da komentariše pisanje Karla Bilta, rekavši da se u Biltovom blogu ne radi o zvaničnom stavu Švedske.

Ovaj argument je negiralo švedsko ministarstvo spoljnih poslova, rekavši novinarima POP televizije da "Bilt uvek piše i govori kao spoljni ministar", zbog čega je očito da su njegovi stavovi ipak i zvanični stavovi Švedske.

Slovenački novinari se pitaju da li Slovenija treba da se zabrine zbog toga što je kritikuje Švedska, koja je do nedavno bila njena velika saveznica.

Slovenački šef diplomatije i to negira, tvrdeći da Slovenija i dalje u EU ima saveznike, a pre svega razumevanje za ono šta radi.

"Mi još uvek vodimo igru, mi smo oni koji moraju da daju saglasnost na pristupnoj konferenciji", rekao je slovenački ministar, a i slovenački premijer Borut Pahor kaže da je sve pod kontrolom i da je "Slovenija na kraju krajeva ipak članica EU".

Slovenački premijer je još jednom ponovio i da slovenačka vlada neće promeniti svoju politiku, sve dok ne budu promenjene okolnosti zbog kojih je blokirala dalje približavanje Hrvatske EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: