Raste strah od krize

Od kada je svetska ekonomska kriza počela da „kuca” na vrata Srbije, pesimistički pogled na budućnost postao je sastavni deo razmišljanja, piše "Politika".

Izvor: Politika

Petak, 03.04.2009.

01:08

Default images

U Srbiji raste opšti pesimizam, polovina naših sugrađana misli da zemlja ide u lošem pravcu i više od 60 odsto njih veruje da će im životni standard pasti zbog svetske ekonomske krize, dve trećine zaposlenih ima strah da će ostati bez posla, a više od 70 odsto građana smatra da Vlada Srbije ne informiše građane šta radi po pitanju rešavanja krize.

Ovo su samo neki od najznačajnijih rezultata istraživanja „Najznačajniji problemi građana Srbije, svetska ekonomska kriza i odgovornost Vlade Srbije”, koje je u periodu od februara 2008. do marta ove godine uradio „Strateški marketing”.

Na pitanje koji su najznačajniji problemi s kojima se Srbija u ovom momentu suočava a vas lično najviše zabrinjavaju, više od polovine ispitanika odgovorilo je – nezaposlenost, a trećina njih smatra da ekonomija zemlje postaje sve veći "lični" problem građana.

„Od kada je, u oktobru, svetska ekonomska kriza počela da 'kuca' na vrata naše zemlje, pesimistički pogled na budućnost postao je sastavni deo razmišljanja naših građana”, istakla je direktorka istraživanja agencije „Strateški marketing” Svetlana Logar.

Predstavnica Unije poslodavaca Srbije Jelena Starčević istakla je da je samo u toku protekle godine zatvoreno 2.016 preduzeća i da se čak 57.000 preduzeća trenutno nalazi u blokadi.

Ona je podsetila na činjenicu da su u Srbiji najviši porezi na zarade i doprinose u odnosu na celu Evropu i da naša privredna preduzeća plaćaju čak 100 odsto više komunalne takse nego u Evropi, kao i da bankarski sistem ima duplo veće kamate od svih zemalja u okruženju.

Predsednik sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković istakao je da je od početka 2001. do danas čak tri puta povećana državna administracija i da država trenutno zapošljava 580.000 osoba, a da budžetu nedostaje milijardu evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: