Opštine zabrinute zbog mera Vlade

Kao meru štednje, Vlada Srbije najavljuje i smanjenje sredstava za lokalne samouprave. To bi moglo da dovede do bankrotstva, upozoravaju lokalni zvaničnici.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.04.2009.

01:17

Default images

Najviše se strahuje od mogućnosti da se svim opštinama podjednako smanji novčana podrška, što bi za neke nerazvijene opštine bilo pogubno. Vlasti poručuju da će, ukoliko se takva mera primeni, na udaru najviše biti gradovi koji su iznad republičkog proseka po razvijenosti, a da će kod siromašnih opština smanjenja biti minimalna.

Prema ovogodišnjem budžetu, u gradove i opštine u Srbiji trebalo bi da se pošalje oko 40 milijardi dinara. Međutim, Vlada, tražeći način da uštedi, razmišlja o tome da se opštinama podeli nešto manja suma.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Srbije Đorđe Staničić kaže da bi svako smanjenje nepovoljno uticalo na nerazvijene opštine.

“Iznos sa kojim se operiše od oko 15 milijardi dinara je izuzetno visok iznos kad su u pitanju transferi lokalnim samoupravama jer one čine veliki deo budžeta opština, pogotovo manjim opštinama”, podseća on.

“To u pojedinačnim opštinama znači praktično nemogućnost da se realizuju mnogobrojni projekti koje gradovi imaju, koje su planirali u svojim budžetima. Drugo, to će najviše osetiti na svojim leđima pogotovo građani u tim samoupravama”, upozorava Staničić.

Najmanje novca je predviđeno za opštinu Zaječar, a potom za Sremsku Mitrovicu, Loznicu i mnoge druge.

Među njima je i opština Vranje, čiji predsednik Miroljub Stojičić kaže da bi vlasti trebalo dobro da razmisle pre nego što uvedu još veće smanjenje.

“Mi smo ove godine, znači možemo da podvučemo crtu, da nema investicija na teritoriji opštine Vranje, da ćemo se baviti samo održavanjem određenih objekata, jednostavno ćemo gledati da preživimo ovu godinu”, kaže on.

“Čini mi se da u svesti političara koji se nalaze u Vladi gore i koji odlučuju o tome vide samo lokalnu, odnosno gradsku upravu, opštinsku upravu, u smislu davanja sredstava koji se troše iz transfera. Ne vide da se tim transferima finansiraju i predškolske ustanove i osnovno obrazovanje i socijalna zaštita”, ocenjuje Stojičić.

Mogućim smanjenjem priliva novca nezadovoljni su i u jednoj od najbogatijih opština u Srbiji.

Gradonačelnik Inđije Goran Ješić objašnjava za B92 da država tim novcem opštinama ne daje novac nego plaća poslove kao što su davanje izvoda iz matične knjige rođenih i dečjeg dodatka, koje lokalna samouprava obavlja za nju .

On napominje da bi se posledice smanjenja priliva novca videle i na državnom nivou.

“Kažem još jednom ,ukoliko takve mere bude, mislim da će preko 90 odsto opština u narednih dva ili tri meseca biti pred bankrotom. Imaćete jedan potpuni kolaps države, a građani državu pre svega sreću na lokalnom nivou”, smatra Ješić.

“Što se tiče opštine Inđija, mi tu nemamo nikakav problem, mi smo davno reformisali administraciju i naš budžet ne zavisi preterano od transfera“, kaže on.

Stalna konferencija gradova i opština Srbije organizovaće u petak sastanak povodom mogućeg smanjenja sredstava za lokalne samouprave. Na sastanku će odbor za finansije ove konferencije i članovi predsedništva analizirati posledice koje bi mera smanjenja izazvala i potražiti neko bolje rešenje za uštedu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: