Vlada platila odštetu Štajnhaueru

Vlada je 11. marta uplatila 900 hiljada dolara na račun porodice Brajana Štajnauera, rekao je državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen.

Izvor: B92

Četvrtak, 02.04.2009.

01:20

Default images

On je objasnio da je Vlada tek danas ukinula oznaku tajnosti sa slučaja Kovačević jer se čekalo dok američki tužilac nije doneo odluku da se predmet ustupi srpskom pravosuđu. Homen je najavio da će iznos odštete biti vraćen u budžet sa računa Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom stečenom kriminalnim aktivnostima.

Homen je naveo da su pregovori o slučaju Kovačević imali četiri faze. Prvobitno se pregovaralo o izručenju, što nije moguće po srpskim propisima, a potom o sporazumu o priznanju krivice i zatvorskoj kazni od 10 do 12 godina, što nije bilo prihvatljivo za porodicu i advokata Kovačevića.

Tek u trećoj fazi SAD su ponudile da Srbija obešteti Štajnhauera, što je prihvatila i porodica oštećenog.

Homen je naveo da su američke vlasti zatražile da Srbija obešteti Štajnhauerove sa 5,5 miliona dolara, da Vlada nije mogla da isplati tu sumu i da je na kraju ponudila 900.000 dolara uz uslov da realizacija bude hitna.

Krivični postupak protiv Miladina Kovačeviča zbog nanošenja teških telesnih povreda američkom državljaninu Brajanu Štajnhaueru juče je prepušten tužilaštvu Srbije, a američko tužilaštvo je najavilo da će sve dokaze dostaviti kolegama iz Srbije.

Tadić: Skinuto breme

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da su pregovori bili najracionalniji način da se sa odnosa Beograda i Vašingtona skine breme "slučaja Kovačević".

Predsednik Tadić konstatovao je da je taj slučaj pretio da ostane nepremostiva tačka u odnosima sa SAD, što bi Srbiji proizvelo velike spoljnopolitičke i finansijske teškoće. Republički javni tužilac Slobodan Radovanović rekao je za B92 da je takav potez američkog tužilaštva veliko priznanje srpskom pravosuđu, ali ni on, a ni ostali zvaničnici juče nisu mogli da kažu da li je porodici Štajnhauer plaćena odšteta.

Prema tvrdnjama državnog tužioca američkog okruga Brum Džeralda Molena transfer tog novca već je obavljen 12. marta.

Vlada Srbije je u zvaničnom saopštenju ocenila da je odlukom tužilaštva u Njujorku uspešno rešen problem koji je ozbiljno narušio odnose između Srbije i Amerike.

Manter: SAD zadovoljne

Američki ambasador u Srbiji Kameron Manter izjavio je da mu je drago što je američko tužilaštvo slučaj Miladina Kovačevića prebacilo tužilaštvu u Srbiji navodeći i da su SAD zadovoljne što će Kovačević izaći pred lice pravde.

Na pitanje da li će američko pravosuđe priznati presudu srpskog suda Miladinu Kovačeviću, Manter je odgovorio da ne zna sve detalje u vezi sa tim.

“Tužilac je odlučio da je to najbolji način da gospodin Kovačević izađe pred lice pravde. A to je uvek bio stav naše ambasade - da gospodin Kovačević treba da izađe pred lice pravde”, objasnio je američki ambasador.

On je dodao da su SAD zahvalne Vladi Srbije, posebno Ministarstvu pravde, sa kojim su sarađivali na rešavanju problema.

Borović: Fer suđenje za Kovačevića

Odlukom američkog tužilaštva da slučaj Kovačević prepusti srpskom pravosuđu zadovoljan je i zastupnik Miladina Kovačevića, Borivoje Borović.

On je ocenio i da je njegov branjenik protivzakonito proveo mesec dana u pritvoru jer on kao Kovačevićev zastupnik tvrdi da domaće tužilaštvo do sada nije raspolagalo dokazima protiv Kovačevića.

“Vlada Republike Srbije, a pre svega Ministarstvo pravde, očigledno su napravili dobar pregovarački posao. Time su na izvestan način otklonjeni nesporazumi koji su se pojavili između diplomatije Srbije i Amerike”, rekao je Borović za B92.

“Ovo ne donosi neku posebnu korist Miladinu Kovačeviću, sem što će imati fer i pravično suđenje pred srpskim pravosudnim organima”, smatra on.

Kovačević je osumnjičen za nanošenje teških telesnih povreda Brajanu Štajnhaueru, podstrekavanje na zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje putne isprave.

Istraga u tom slučaju pred domaćim sudom vodi se i protiv bivšeg konzula i vicekonzula u Njujorku, Slobodana Nenadovića i Igora Miloševića, koji se sumnjiče da su pomogli Kovačeviću da pobegne.

"Nisu tražili nadgledanje"

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović izjavila je da će postupak protiv Miladina Kovačevića u Americi biti obustavljen tek kada se okonča sudski postupak koji se protiv njega vodi u Srbiji. Postupak protiv Kovačevića koji se vodi u Drugom opštinskom sudu u Beogradu trenutno je prekinut, izjavila je Malovićeva i navela da će postupak biti nastavljen pošto se sudu dostave spisi predmeta iz Amerike.

Na pitanje da li će postupak protiv Kovačevića nadgledati predstavnici američkog pravosuđa, Malovićeva je odgovorila da oni to nisu tražili, ali da nema razloga da im se ne omogući i podsetila da su oni tu mogućnost iskoristili u postupku za ubistvo američkih državljana braće Bitići.

Ona je ocenila da je ustupanje slučaja Miladina Kovačevića Srbiji veliko priznanje za srpski pravosudni sistem.

"Uspešno smo rešili problem između SAD i Srbije, s obzirom da po našem zakonu ne postoji mogućnost da srpski državljanin bude izručen zemlji u kojoj se protiv njega vodi postupak", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

269 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: