Beograd: Zašto su parkovi prljavi

U JKP "Zelenilu" Beograd kažu da su niske novčane kazne jedan od razloga loše higijene u parkovima Beograda.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2009.

13:13

Default images

Zbog toplijih dana, ljudi su pohrlili u parkove. Međutim, tamo je mnogo smeća. Takođe, većina vlasnika kućnih ljubimaca, posle početnog zamaha, prestala je da koristi takozvane pseće toalete, pa nered koji ostaje iza ljubimaca još više pogoršava higijenu u parkovima.

Sneg se otopio. U parkovima je sve više dece. Međutim, igrališta su prljava, a higijena posle zimskog snega predstavlja ozbiljan problem.

Roditelji se teško odlučuju da decu puste samu da se igraju u parku i navode da ih je najlakše nadgledati kada su na vozićima i sličnim aparatima.

Postavljanje psećih toaleta u početku je bilo dobro rešenje za nered koji ostavljaju kućni ljubimci. Ipak, veoma brzo, parkovski inventar je polomljen.

Većini vlasnika pasa ne predstavlja problem da srede nered iza svojih ljubimaca, ali nedostatak psećih toaleta u parku ih u tome dodatno sprečava.

"Naravno da koristimo pseće toalete, i daleko je poboljšana situacija što se tiče vlasnika pasa. Nažalost, parkovski inventar se uništava, to je činjenica, i to samo treba neko na objektivan način da konstatuje", rekao je jedan od vlasnika pasa.

Kazne za stvaranje komunalnog nereda i uništavanje parkovskog inventara, prema rečima nadležnih iz JKP "Zelenilo Beograd", praktično su stimulativne.

Jedino rešenje oni vide u stvaranju komunalne policije. Takođe, neophodno je pooštriti kaznenu politiku, jer su kazne trenutno i male i veoma se retko primenjuju.

"Vrlo je simboličan taj broj, i ne mislim samo na kućne ljubimce nego uopšte na uništavanje zelenila, ali ono što znam za prošlu godinu, a što bi mislim trebalo da bude značajno, to je da je preko 20 miliona štete na zelenim površinama koje su vandali uradili," rekla je Dragana Tucović, PR JKP "Zelenilo Beograd".

I pored toga što im primarna delatnost nije održavanje čistoće u parkovima nego podizanje zelenih površina, JKP "Zelenilo Beograd" ima čak 200 zaposlenih na čišćenju parkova.

Očigledno je da niko ne može voditi računa o higijeni u parkovima koliko možemo mi sami.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: