Niš: Beograd odlučuje o imenu ulice

Nadležni u Nišu čekaju odgovor iz Ministarstva za lokalnu samoupravu na osnovu kojeg će se znati da li će taj grad ubuduće imati Bulevar Šabana Bajramovića.

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2009.

14:49

Default images

Zvanični predlagač i direktor džez festivala “Nišvil” veruje da će se pronaći kompromisno rešenje i da će pomenuta ulica dobiti ime po “kralju romske muzike”. Supruga Šabana Bajramovića ogorčena je zbog reakcija svojih sugrađana.

Supruga pokojnog pevača Šabana Bajramovića, Milica Bajramović, kaže da je šokirana vestima koje gleda i izjavama stanovnika Južnog bulevara koji ne žele da im ulica nosi naziv po njenom suprugu.

“Očajna sam. Zbog čega, šta oni imaju protiv mog pokojnog supruga? Moj suprug je priznat u celom svetu. Nikada nije hteo da ide iz Niša. Gde god je išao, uvek se vraćao u Niš”, priča Milica Bajramović.

Ona smatra da je razlog peticije koju su žitelji Južnog bulevara potpisali taj što bi ulica u kojoj žive Srbi nosila naziv po romskom pevaču.

“Zato što nas gledaju uvek kao Cigane. A šta su Srbi bolji od Cigana, po ćemu to? U koju klasu mi spadamo, ja ne znam. Ovo je velika sramota”, kaže Milica Bajramović.

Nišlije sa kojima je B92 razgovarao kažu da nije bitno da li će "ova ili neka druga ulica" dobiti ime po Šabanu Bajramoviću. U nezvaničnom razgovoru, mnogi sagovornici su podržavaju potpisnike peticije i smatraju da bi po tom umetniku trebalo da se zove ulica u kojoj žive Romi.

Sastanak koji je juče najavio zamenik predsednika Skupštine grada Niša Nebojša Krstić sa potpisnicima peticije - danas nije održan.

Krstić kaže da je informaciju o sastanku dobio od predsednika Skupštine Mileta Ilića, koji je trebalo da razgovara sa žiteljima Južnog bulevara.

U kabinetu predsednika Ilića kažu da takav sastanak nije zakazan i da je predsednik Skupštine danas službeno odsutan, a da bi sastanak sa njim trebalo da održi predsednik Komisije za naziv ulica u Nišu.

Predsednik Komisije objasnio je da to telo čeka odluku Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, kojem je dostavljena i peticija građana.

Direktor džez festivala “Nišvil” i zvanični predlagač da jedan bulevar u ovom gradu ponese ime istaknutog umetnika, Ivan Blagojević, veruje da može da se pronađe kompromisno rešenje, upisivanjem imena Šabana Bajramovića ispod naziva Južni bulevar.

I Blagojević smatra da razlog nezadovoljstva potpisnika peticije nije to što će morati da menjaju lična dokumenta, već to što je u pitanju Rom po kojem bi se ulica zvala.

"Propust vlasti u Nišu"

Beogradski centar za ljudska prava osuđuje popuštanje nadležnih vlasti u Nišu, koje su "odjednom" spremne da svoja ovlašćenja dele sa slučajnom grupom nezadovoljnika koji protestuju zbog promene imena ulice Južni bulevar u Bulevar Šabana Bajramovića i da Srbiju još jednom predstave kao zemlju u kojoj su rasizam i diskriminacija legitimni i poželjni.

A gostujući u Vestima TV B92, bivši premijer Srbije i gradonačelnik Niša Zoran Živković rekao je da je ovakav pristup rešavanju promene naziva ulice u potpunosti pogrešan.

On ne podržava ni proteste građana, jer za Bajramovića kaže da je bio jedan od najvećih muzičara u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: