"Banke primaju novac od kriminala"

Zbog krize, novac organizovanog kriminala dobrodošao svetskim bankama za likvidnost, kaže direktor Kancelarije UN za drogu i kriminal.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2009.

17:00

Default images

Izvršni direktor Kancelarije UN za drogu i kriminal Antonio Marija Kosta kaže za B92 da su Srbija i Balkan poslednjih godina postali sigurniji, ali da je neophodna regionalna saradnja kako bi se države uspešno borile protiv organizovanog kriminala.

Direktor kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal, u razgovoru za B92, upozorava i na opasnost od toga da zbog ekonomske krize banke prihvataju prljavi novac od droge i organizovanog kriminala.

“Pranje novca bilo je uobičajeno tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka. Borba protiv pranja novca bila je veoma uspešna tokom 90-ih godina, a posebno posle 11. septembra. Međutim, kada je počela svetska kriza, koja je pre svega kriza likvidnosti finansijskog sektora, situacija je postala povoljnija za organizovani kriminal, čiji je novac ponovo postao dobrodošao bankama bilo gde na svetu”, upozorava on.

“Za to postoje mnogi dokazi i radi se o mnogim bankama. Sve banke i sve zemlje članice UN trebalo bi da se plaše ovoga i zato sam pozvao države da budu proaktivne i da jasno pokažu bankama da će, ukoliko imaju posla sa novcem od organizovanog kriminala ili ako posluju sa organizovanim kriminalnim grupama, imati ozbiljne probleme”, poručuje Kosta.

Izvršni direktor Kancelarije UN za drogu i kriminal prisustvuje konferenciji u Beogradu na kojoj učestvuju ministri unutrašnjih poslova, pravde i zdravlja zemalja regiona, o čemu možete čitati više u posebnoj vesti.

Ceo intervju sa Antoniom Marijom Kostom, sa kojim je o izazovima u borbi protiv organizovanog kriminala razgovarala novinarka TV B92 Senka Vlatković, možete čitati u našoj kategoriji Intervju ili pogledati na nešm Blip kanalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: