Pooštren zatvorski režim

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen najavljuje poošten zatvorski režim za zatvorenike osuđene za najteža krivična dela.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2009.

15:26

Default images

Shodno odredbama Nacrta zakona o izvršenju zavodskih sankcija, koji bi polovinom aprila trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri, predviđeno je da ti osuđenici izdržavaju kazne u Posebnom odeljenju Kazneno-popravnog zatvora u Požarevcu ("Zabeli"), poznatijem kao "zatvor u zatvoru", koji je otvoren u januaru 2007. godine, precizirao je Homen.

Prema njegovim rečima, na izdržavanje kazne u taj "specijalni zatvor" biće upućivani pravosnažno osuđeni po oceni nadležnog suda, a ako sud proceni da za to nisu ispunjeni uslovi, osuđenik će biti upućen u opšti režim izdržavanja kazne.

Prilikom donošenja rešenja o upućivanju na izdržavanje kazne u Posebno odeljenje, osuđenici imaju pravo žalbe i svu sudsku zaštitu, dodao je on.

Za upućivanje osuđenika u Posebno odeljenje potrebno je da postoje posebne okolnosti koje ukazuju da će osuđenik sam ili preko nekog drugog lica, nastaviti da usmerava delatnost kriminalne grupe, uspostaviti saradnju sa drugom organizovanom kriminalnom grupom zbog nastavka kriminalne delatnosti ili da će organizovati sukob sa drugom kriminalnom grupom.

Takođe, na pooštreni režim izdržavanja kazne, shodno Nacrtu zakona, mogu biti upućeni osuđeni za koje se proceni da bi mogli "preko drugog lica ugroziti sigurnost sudije, javnog tužioca ili drugog lica u krivičnom postupku koji je u toku ili je pravosnažno okončan, ili protiv drugog službenog lica koje je postupalo u pretkrivičnom postupku".

Homen je objasnio da je za upućivanje u oštriji režim dovoljno da jedan od ovih uslova bude ispunjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: