SAD ne obara severnokorejsku raketu

Sjedinjene Američke Države ne planiraju da obore raketu koju Severna Koreja namerava da lansira, izjavio je američki ministar odbrane Robert Gejts.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2009.

02:41

Default images

Pjongjang je najavio da će lansirati komunikacioni satelit između 4. i 8. aprila, ali regionalne sile veruju da će zapravo testirati raketu dugog dometa "taepodong-2", čije je lansiranje najavio za april.

"Rekao bih da nismo spremni da učinimo nešto povodom toga", rekao je Gejts za "Foks njuz" odgovarajući na pitanje da li Pentagon namerava da obori severnokorejsku raketu.

"Kada bi imali raketu za koju bi izgledalo kao da ide prema Havajima, mogli bismo to da razmotrimo, ali mislim da nemamo nikakve planove da uradimo tako nešto u ovom trenutku", rekao je Gejts.

Američki ministar odbrane je rekao i da SAD vide lansiranje te rakete kao korak ka razvoju interkontinentalne balističke rakete.

Severna Koreja je obavestila međunarodne organizacije o planiranom putu rakete, navodeći da će ona preći preko teritorije Japana i da će svaki pokušaj njenog obaranja smatarati objavom rata.

Tokom prethodnog i jedinog testiranja rakete dugog dometa "taepodong-2", 2006. godine, ona se raspala 40 sekundi posle lansiranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: