Topolanek očekuje ratifikaciju

Česki premijer Mirek Topolanek očekuje da će Gornji dom parlamenta odobriti ratifikaciju Lisabonskog sporazuma EU do juna, uprkos padu njegove vlade.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.03.2009.

02:19

Default images

"Zatražiću da se odobri Lisabonski sporazum sa što manje mogućim 'ranama' i podela unutar Građanske demokratske stranke (GDS)", rekao je Topolanek i naveo da se nada da će doći do ratifikacije Sporazuma do evropskih izbora 5. i 6. juna.

Topolanekov GDS dominantna je partija u Gornjem domu parlamenta, koji treba da se izjasni o ratifikaciji Lisabonskog sporazuma, pošto je u Donjem domu "prošla" u februaru ove godine, prenose agencije.

U vladajućem GDS-u došlo je do podele i frakcija "evroskeptika", koji ocenjuju da je "sporazum neprihvatljiv, jer gazi nacionalni suverenitet".

U utorak, 24. marta, češki parlament izglasao je nepoverenje manjinskoj vladi desnog centra premijera Topolaneka, koja, po Ustava, sada mora da podnese ostavku.

Vlada će, međutim, ostati sve dok predsednik Vaclav Klaus ne imenuje novog mandatara ili do vanrednih izbora, koji će biti verovatno u oktobru.

Gornji dom parlamenta trebalo je da glasa sledećeg meseca o Lisabonskom sporazumu, ali ishod tog glasanja postao je neizvestan pošto je "pala" vlada i moguće je da glasanje bude odloženo.

Istovremeno, tekst eventualno pozitivne odluke parlamenta treba da potpiše i predsednik Klaus, koji je, prema navodima agencija, "otvoreni evroskeptik".

Lisabonski sporazum ne može da stupi na snagu dok ga ne ratifikuju sve zemlje članice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: