Nema pregovora o Folklandima

Britanija je odbacila zahtev Argentine za pregovare o suverenitetu nad spornim Foklandskim ostrvima, ističući da to pitanje nije za diskusiju.

Izvor: B92

Subota, 28.03.2009.

19:49

Default images

Predsednica Argentine Kristina Fernandes je ovaj zahtev iznela prilikom susreta sa britanskim premijerom Gordonom Braunom na marginama sastanka lidera levice centra u čileanskom letovalištu Vinja del Mar.

"Premijer Braun je, po pitanju suvereniteta, na veoma jasan način izneo dugogodišnji stav britanske vlade. On je istakao značaj principa samoopredeljenosti i potrebu poštovanja želje stanovnika Foklandskih ostrva i veoma je jasno rekao da se naša pozicija nije promenila", izjavio je novinarima britanski zvaničnik, koji se nalazi u Braunovoj delegaciji.

To znači da, za sada, nema razgovora o suverenitetu, naveo je taj zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, preneo je Rojters.

Argentinski ministar spoljnih poslova Horhe Taiana rekao je da je predsednica Fernandes po pitanju Malvinskih ostrva, što je španski naziv za Foklande, bila jasna i odlučna.

"Predsednica je sa jasno i odlučno ukazala na potrebu da Ujedinjeno Kraljevstvo učini ono što traže Ujedinjene nacije i da se povedu pregovori kako bi se našlo rešenje za sukob oko suvereniteta nad Malvinima između Argentine i Britanije", kazao je Taiana.

Argentina je 1982. godine napala ostrva, ali ih je Britanija porazila. U tom sukobu poginulo je 649 argentinskih i 255 britanskih vojnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: