Bankari podržali Obamin plan

Predstavnici najvećih američkih banaka podržali su plan predsednika Baraka Obame da se finansijske institucije oslobode loših dugova.

Izvor: B92

Petak, 27.03.2009.

21:41

Default images

"Glavna poruka je da smo u ovome svi zajedno", izjavio je izvršni direktor banke "Vels Fargo" Džon Stamp novinarima posle sastanka predsednika i bankara, Sastanak u Beloj kući održan je uoči samita Grupe 20 država sa najjačim privredama, 2. aprila u Londonu, na kome se očekuje da će Obama druge lidere obavestiti o merama za spas recesijom ugrožene američke ekonomije.

Obama je danas naglasio potrebu iznalaženja rešenja za lošu, "toksičnu" aktivu, izjavio je posle sastanka portparol Bele kuće Robert Gibs, prenele su agencije.

"Predsednik je počeo razgovor izlaganjem o važnosti iznalaženja rešenja za toksičnu aktivu kako bi banke ponovo mogle da odobravaju zajmove", rekao je on, naglasivši da su se bankari složili s njim o "potrebi da se modernizuje regulativa" u toj oblasti.

Šefovi najvećih banaka, koje je Obama nedavno kritikovao zbog uzimanja velikih bonusa u vreme kada njihove banke loše posluju, saopštiliu su da "znaju da su pravili pogreške" (direktor banke "JPMorgan Čejs" Džejmi Dajmon) i da su svesni da je "zlatno doba" bankarskih bonusa prošlo (direktor "Banke Amerike" Ken Luis).

Visoki funkcioneri administracije su medijima pred sastanak rekli da će Obama bankarima, koji se smatraju glavnim krivcima za sadašnje, loše stanje američke ekonomije, poručiti da se usredsrede na dugoročne ciljeve kako bi pomogli zemlji da izađe iz krize.

"Naša budućnost je neraskidivo povezana sa tim finansijskim institucijama i njihova s nama, pa je potpuno jasno da oni moraju da dođu na ovaj razgovor", rekla je Valeri Džaret, viši predsednikov savetnik.

Sastanku u Beloj kući prisustvovalo je petnaestak direktora velikih američkih banaka, među kojima su bile "Goldman Saks", "Sitigrup", "Fredi Mek", "Banka Njujorka", "Morgan Stenli" i druge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: