Sindikati: Protest zbog poreza

Savez samostalnih sindikata Srbije saopštio je da će organizovati proteste ukoliko Vlada Srbije uvede dodatni porez na zarade.

Izvor: B92

Petak, 27.03.2009.

19:06

Default images

Kako se navodi u saopštenju, najavljenim povećanjem poreza Vlada Srbije je prekršila Sporazum o razvoju socijalnog dijaloga, koji predviđa da se problemi rešavaju kroz razgovore, a ovog puta odluke su donete bez dogovora sa sindikatima i drugim socijalnim partnerima.

U saopštenju se kaže da bi uvođenjem poreza najveći teret bio prebačen na zaposlene i građane, kao i do sada, a nedodirljivi bi i dalje, kao i do sada, bili oni koji su se enormno nelegalno bogatili 90-ih godina, u vreme ratova u okruženju, sankcija i krize, kao i malverzacijama u toku privatizacije.

Iako ne direktno, država je kroz dodatni porez od šest odsto praktično smanjila plate i penzije koje su iznad proseka.

Dok iz Vlade poručuju da mora da se štedi, jer Srbiju čekaju teška vremena, građani odgovaraju da nema kud više.

Sindikati zaposlenih smatraju da je Vlada napravila ozbiljnu grešku u koracima, povećavajući namete radnicima, a kao odgovor najavljuju proteste.

Bune se čak i pojedine članice vladajuće koalicije.

Iako je lider PUPS-a Jovan Krkobabić učestvovao u pregovorima sa MMF-om, njegova stranka se ipak protivi uvođenju poreza na penzije.

"PUPS neće pristati na smanjivanje ili oporezivanje penzija, ukoliko se prethodno ne iscrpe druge mogućnosti za uštede. Druge mogućnosti su smanjenje troškova državnog aparata, broja zaposlenih i plata u državnih institucijama i javnim preduzećima. To znači da se protivimo uvođenju poreza na penzije veće od 12.000 dinara ", kazao je Moma Čolaković iz PUPS-a.

Sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem priliku da razgovaraju imali su danas i članovi Unije poslodavaca.

Iako su se proteklih dana na sav glas žalili na povećanje poreza, pred predsednikom Vlade to nisu ni spomenuli.

Za njega su imali druga, kako kažu, važnija pitanja.

Neki od preduzetnika pitali su “kako će rešiti problem dugovanja”, i naveli “to nije normalno".

"EPS duguje firmi 500 miliona evra, a kada ta firma ne plati struju, EPS im isključi struju", navodi jedan preduzetnik.

Sastanak sa poslodavcima, čini se, bio je jedan od prijatnijih za predsednika Vlade Mirka Cvetkovića u poslednjih nekoliko dana. Nije bilo neprijatnih pitanja, a premijer je od poslodavaca dobio i plaketu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: