Premijer: Nema novih zapošljavanja

Premijer Srbije naložio je organima državne uprave da ponište javne konkurse za zapošljavanje novih državnih službenika, ako nemaju prethodnu saglasnost Vlade.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 27.03.2009.

15:12

Default images

"Vlada mora da bude primer kako se štedi u uslovima svetske finansijske krize. Na jučerašnjoj sednici doneli smo odluku da neće biti zapošljavanja novih službenika u državnoj administraciji do kraja godine bez saglasnosti Saveta za reformu državne uprave i Vlade", izjavio je premijer Cvetković.

"Odluke koje Vlada donosi u cilju štednje moraju se poštovati. Svako ko ne poštuje ove odluke snosiće odgovornost”, naveo je on.

Zaključak koji je Vlada donela ne sprečava interne konkurse, odnosno preuzimanje službenika iz jednog organa u drugi, jer se time ne povećava broj radnika u državnoj upravi, navedeno je u saopštenju iz Kabineta premijera Srbije.

Vlada Srbije objavila je interni konkurs za 55 radnih mesta. Istog dana kada je Vlada javno objavila zabranu zapošljavanja u državnoj upravi i obećala da će smanjiti javnu potrošnju, na sajtu službe za upravljanje kadrovima Vlade Republike Srbije osvanuli su oglasi za 55 radnih mesta u državnoj upravi.

Dok se u javnosti Vlada zalaže za smanjenje administracije i preglomaznog državnog aparata, evo kako izgleda praksa: Ministarstvo finansija traži petoro ljudi, Republički hidrometeorološki zavod deset, Ministarstvo za NIP 17, Ministarstvo poljoprivrede čak 23.

Datumi objavljivanja ovih oglasa su 26. i 27. mart.

Ministarka za NIP Verica Kalanović kaže da je u pitanju interni konkurs. Njen kolega Rasim Ljajić, sektorski zadužen za rad i socijalna pitanja, kaže da je, što se Vlade tiče, dogovor da se prestane sa novim zapošljavanjima, ali da o tome šta se u pojedinim ministarstvima dešava ne može da govori.

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalih sindikata, kaže da je ovakav potez neprimeren.

Orbović kaže da je "Vlada neodgovorna i da je to nadmudrivanje sa narodom".

On je rekao da povećanje poreza i sve ove mere treba da budu solidarnost naroda sa Vladom i njihovim aparatom, a zapošljavaju se ljudi ne po stručnosti, već po partijskoj i političkoj liniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: