Banke podržavaju aranžman sa MMF-om

Matične centrale deset najvećih evropskih banaka koje posluju u Srbiji obavezale su se da će zadržati ukupan nivo odobrenih kredita.

Izvor: B92

Petak, 27.03.2009.

01:47

Default images

U zajedničkom saopštenju, posle sastanka u Beču, te banke su podržale ekonomske reforme Srbije, predviđene u okviru novog aražmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Na sastanku u Beču sa guvernerom Narodne banke Srbije Radovanom Jelašićem bili su predstavnici banaka "Inteza Sanpaolo", "Rajfajzen internešenal", "Hipo Alpe-Adrija", "Eurobank EFG", Nacionalne banke Grčke, "Unikredit", "Sosijete ženeral" , "Alfa", "Folksbanke" i "Pireus" banke. Tema sastanka u Beču sa inostranim kreditorima, kome je prisustvovao i guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić, bila je reprogram duga banaka i privatnih preduzeća u Srbiji.

U ovoj godini bankama i domaćim privatnicima za naplatu dospeva oko 4,5 milijarde evra inostranih kredita, a Jelašić smatra da će juče postignuti dogovor sa MMF-om biti olakšavajuća okolnost da dođe do reprograma.

On je objasnio da je u ovom trenutku najvažnije da inostrane banke ne smanje nivo odobrenih kredita srpskoj privredi.

“To može, naravno, biti reprogram istog duga, može biti, naravno, odobravanje novih kredita – da li je to prekogranični, ili kod banke, ili je to neki drugi način – dakle, niko ovde ne traži od banaka da postojećem dužniku, po postojećim uslovima reprogramira, nego se jedino traži samo da ne dođe u ovom vremenskom periodu do odliva deviza iz Srbije”, rekao je Jelašić.

Zadržavanje istog iznosa privatnog duga prema inostranstvu jedan je od uslova da bord direktora MMF-a potvrdi novi aranžman sa Srbijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: