Bez verskih simbola u školama

Bugarska vlada odobrila je nacrt zakona kojim se u školama zabranjuje nošenje uočljivih verskih simbola, poput muslimanskih feredža ili velikih krstova.

Izvor: B92

Petak, 27.03.2009.

00:47

Default images

U Bugarskoj, čijih je 80 procenata stanovništva pravoslavne veroispovesti, a oko 12 procenata čine muslimani, ni dosad nisu tolerisani verski simboli u školama, ali nije postojala otvorena zabrana, preneo je Rojters.

Komentarišući nacrt zakona, koji još treba da prođe skupštinsku ratifikaciju, zvaničnik iz kancelarije glavnog muftije u Bugarskoj Husein Hafazon je ocenio da je zabrana pogrešna.

"Izražavamo neslaganje i ogorčenost zbog ove odluke. Ona u potpunosti narušava prava i obaveze muslimanskih žena", kazao je Hafazon.

Nošenje muslimanskih feredža i marama u školama, na fakultetima i radnim mestima predstavlja osetljivo pitanje širom Evrope, navela je britanska agencija.

Francuska, zemlja sa najviše muslimana u Evropi, donela je 2004. godine zakon kojim se zabranjuje nošenje verskih simbola u osnovnim i srednjim školama u vlasništvu države, navela je britanska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: