Malovićeva o "slučaju Davidović"

Ministarstvo pravde će preduzeti neophodne mere kako bi vođa "Nacionalnog stroja" Goran Davidović odslužio kaznu u Srbiji, kaže ministarka Snežana Malović.

Izvor: B92

Petak, 27.03.2009.

00:35

Default images

"Ministarstvo pravde će hitno reagovati pošto dobije svu propratnu dokumentaciju od suda i Interpola, koji daje takvu vrstu procene gde bi lice moglo da se nalazi", kazala je Malovićeva.

Ona je navela da će Ministarstvo preduzeti sve neophodne mere da se Davidović nađe na izdržavanju kazne u Srbiji, bilo da se pokaže da on boravi u Italiji, ili u nekoj drugoj zemlji.

Ministarka je precizirala da Srbija ima bilateralni sporazum sa Italijom o regulisanju pitanja ekstradicije, prema kom bi Davidović mogao da bude izručen našoj državi.

Ambasada: Davidović dobio italijansku vizu

Italijanska ambasada u Beogradu saopštila je da je vođi "Nacionalnog stroja" Goranu Davidoviću 5. avgusta prošle godine izdata viza u trajanju od godinu dana.

U saopštenju se navodi da je Davidoviću viza izdata u skladu sa važećim propisima, u nedostatku bilo kakve informacije od srpskih organa.

Navedeno je da se Davidović obratio Odeljenju za vize u avgustu 2008, tražeći vizu za porodično spajanje, s obzirom na to da je njegova supruga, Aleksandra Bikić, trajno nastanjena u Italiji i poseduje urednu boravišnu dozvolu.

"Gospodin Davidović je tom prilikom podneo važeći pasoš izdat 17. septembra 2002. i sa rokom trajanja do 17. septembra 2012. godine", navodi se u saopštenju.

U nedostatku bilo kakve informacije od strane srpskih organa, a na osnovu podnete dokumentacije i regularnog odobrenja (tzv. "Nulla Osta") nadležnih policijskih organa iz Trsta, viza je izdata 5. avgusta 2008. u trajanju od 365 dana, u skladu sa važećim propisima, ističe se u saopštenju italijanske ambasade u Beogradu.

Goran Davidović, nezvanični lider "Nacionalno stroja", pozvan je prošle nedelje na izdržavanje jednogodišnje zatvorske kazne u zatvor u Somboru, po presudi koja mu je prošle godine izrečena pred Okružnim sudom u Novom Sadu, a koju je potvrdio i Vrhovni sud Srbije.

Lider "Nacionalnog stroja" osuđen je zbog raspirivanja rasne, verske i nacionalne mržnje.

Davidović je poručio da nema nameru da se odazove pozivu za odsluženje kazne i da se nalazi u "egzilu" u Italiji, gde piše novu knjigu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: