Država zapostavila porodice boraca

Ni 10 godina nakon sukoba na Kosovu, mnoge porodice poginulih boraca još nisu zbrinute uprkos obećanju države.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.03.2009.

00:21

Default images

Ministarstvo unutrašnjih poslova obavezalo se da će, osim novčane nadoknade, dodeliti i stanove porodicama invalida i poginulih na Kosovu. Stanovi su dodeljeni samo nekim porodicama, dok ih drugi čekaju već čitavu deceniju. One koji još nisu dobili stanove zabrinjavaju nagoveštaji da će porodice poginulih rezervista biti izbrisane sa spiska.

Živorad Kostić je poginuo u sukobima na Kosovu 1998. godine kao pripadnik rezervnog sastava policije. Samo godinu dana kasnije, udovica Nada je sa sinom i kćerkom morala pod prisilom da napusti svoj dom u Donjoj Brnjici kod Prištine.

Tadašnje Ministarstvo unutrašnjih poslova obećalo je da će im dodeliti stan koji im pripada na osnovu očeve smrti.

“Osećaš se nekako onako jadno zbog toga što jednostavno ne znaš, prošlo je 10 godina i prosto sebi postavljam jednostavno pitanje zbog čega je moj otac dao život kada ja ne mogu ni posle svega toga da imam normalan život, da imam krov nad glavom, kada ne mogu na miru da odem tamo gde sam rođen, kada smo u situaciji da preživljavamo jedva, krpimo jedva kraj s krajem od mamine plate i očeve penzije”, kaže Živoradov sin, Miloš, student Fakulteta političkih nauka.

“Prvo smo otišli kod tetke u Leskovac, tamo smo bili nekih 2-3 meseca. I posle smo nešto kratko bili u Kragujevcu. Tamo nam nisu dozvolili da upišemo osnovnu školu koja je bila u blizini pošto je bila posebna osnovna škola za decu sa Kosova negde na periferiji grada”, priseća se on.

Nakon toga, Miloš i njegova porodica preselili su se najpre u Paraćin, a zatim su, zbog majčinog posla, otišli u Novi Sad, gde i sada žive.

Za sve to vreme Ministarstvo unutrašnjih poslova je objašnjavalo porodici Kostić da se spisak za dodelu stanova još pravi i da nema sredstava za izgradnju novih stanova. Jednog dana je odgovor bio drugačiji.

“Tada su ljudi iz Ministarstva došli i rekli nam bukvalno da spremimo dokumenta i da ćemo u roku od sedam do 10 dana dobiti ključeve od stana u Novom Sadu”, kaže Miloš.

“Prošlo je mnogo više od tog roka koji su nam rekli, posle nekih mesec, mesec i po dana, mama se zapitala šta je, što joj niko ništa ne javlja i onda ih je pozvala. Oni su samo rekli da je taj stan misteriozno nestao, da, nažalost, od toga trenutno neće biti ništa”, navodi on.

Poslednje što su vlasti nagovestile porodici Kostić jeste da će sa spiska za dodelu stanova biti izbrisane sve porodice poginulih rezervista policije.

Međutim, mnogi s tog spiska već su dobili stanove, među njima su i porodice onih koji su poginuli zajedno sa Živoradom Kostićem.

Za one koji još nisu dobili stan novčanih nadoknada ni povoljnijih kredita za sada nema. Od Ministarstva unutrašnjih poslova B92 nije dobio nikakav odgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: