Uhapšeni u Keniji nije Ratko Mladić

Kenijska policija saopštila je da je uhapsila čoveka u letovalištu posle dojave da liči na Ratka Mladića, prenosi agencija Asošiejted pres.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 26.03.2009.

21:36

Default images

Čovek koji je juče uhapšen u Mombasi i za koga se mislilo da je traženi haški optuženik, oslobođen je večeras, saopštile su kenijske snage bezbednosti koje su priznale da je u pitanju bila greška identiteta.

"Istražitelji u policiji preko Interpola, utvrdili su sigurno da uhapšena osoba nije Ratko Mladić, već hrvatski građanin sa ispravnim pasošem i vozačkom dozvolom", izjavio je portparol kenijske policije Erik Kiret, koji nije naveo identitet uhapšenog.

Uhapšena osoba "legalno vodi posao u turizmu na južnoj obali Kenije", dodao je Kiret i naveo da je uhapšeni oslobođen.

"Mi smo ga oslobodili kako bi nastavio svoj posao, jer je u pitanju greška u identitetu", rekao je portparol policije.

Agencija Rojters ranije je objavila, pozivajući se na neimenovane policijske izvore i kolege uhapšenog, da se radi o čoveku koji se zove Igor Majeski, starom oko 60 godina, koji je imao svoju kompaniju za vodene sportove u letovalištu kod Mombase.

Agencija AFP navodi obaveštene izvore u Beogradu da je reč o nemačkom državljaninu. Oni su odbacili mogućnost da je on jedan od dva begunca koja traži Haški tribunal.

Inače, informacija o hapšenju u Keniji u Beograd je stigla juče, u vreme kada je glavni tužilac Serž Bramerc razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Informacija je zajednički proveravana, kaže za B92 Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine.

Ljajić: Hapšenje nema veze sa Srbijom

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da hapšenje u Keniji nema nikakve veze sa saradnjom Srbije sa Haškim trubunalom, niti sa haškim beguncima.

Ljajić je novinarima u Skuštini Srbije izjavio da će za Srbiju biti važna poseta glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca pre nego što u junu podnese Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija izveštaj o saradnji Srbije.

"Bramerc neće sada podnositi izveštaj. Naravno da će, ukoliko bude pitan, odgovoriti na ono što je čuo i video tokom posete Beogradu", rekao je Ljajić posle sednice na kojoj su ministri odgovarali na pitanja poslanika o saradnji sa Tribunalom i o Statutu Vojvodine.

On je naveo da je aktuelna dvodnevna poseta Serža Bramerca radnog karaktera i da je za glavnim tužiocem razgovarao o saradnji u operativnoj potrazi za dvojicom preostalih optuženika, dostavljanju dokumentacije, pristupu arhivama i oslobađanju svedoka obaveze čuvanja tajne.

"Razgovarali smo o nekim predmetima koji se vode pred Trubunalom i ponovo smo pokrenuli inicijativu da državljani Srbije osuđeni u Hagu mogu da izdržavaju kaznu u zatvorima u Srbiji", kazao je Ljajić.

"Majeski - pošteni biznismen"

Zagrebački mediji navode da je Majeski vlasnik ekskluzivnog sportskog centra "Blu lagun voter sports" u blizini jednog hotela i, prema nekim izvorima, trn u oku njegovog vlasnika, koji želi da otkupi centar.

Prijatelji Majeskog u Hrvatskoj su sa nevericom primili vest o hapšenju jer on u Mombasi živi već 25 godina i vodi posao iznajmljivanja džet-skijeva, brodova i opreme za ronjenje.

On je radio kao turistički vodič za "Atlas" i nakon kratkog vremena provedenog u Italiji otišao za Keniju, koju je odabrao zbog tople klime budući da ima problema sa psorijazom, a poznat je po tome što cele godine hoda bos.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske "Jutarnjem listu" nisu mogli dati informaciju da li je Majeski stvarno uhapšen i gde se trenutno nalazi, a na pozive roditelja na mobilni telefon nije se javljao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: