Srbija prva po broju abortusa

Srbija je na prvom mestu u Evropi po broju abortusa, a na poslednjem mestu po broju korisnica kontraceptivne pilule i hormonske spirale, piše “Politika”.

Izvor: Politika

Sreda, 25.03.2009.

01:26

Default images

Prema zvaničnoj statistici, svaka druga žena u Srbiji ne koristi kontracepciju, dok se, s druge strane, svake godine u zemlji obavi oko 150.000 abortusa. Na prekid trudnoće najčešće se odlučuju žene u braku ili dugoj vezi, a godišnje se na abortus odluči i 6.000 devojaka od 16 do 19 godina starosti.

Ginekolog Ginekološko-akušerske klinike ”Narodni front” Dejan Stojanović upozorava da abortus nosi veliki rizik od infekcija, krvarenja i mehaničkih povreda, koji mogu biti uzrok kasnijeg steriliteta.

Kako je objasnila Snežana Pantić-Aksentijević, samostalni savetnik u Ministarstvu zdravlja i rukovodilac Grupe za javno zdravlje, podrška države u ovoj oblasti postoji, ali nije dovoljna kako bi se svest kod žena u Srbiji podigla.

Cilj Ministarstva je, prema njenim rečima, da se kampanjama smanji broj abortusa, i samim tim steriliteta, a poveća upotreba savremene kontracepcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: