Sukobi u centru Beograda

Grupa mladića sukobila se sa policijom u centru Beograda posle protesta desničarskih organizacija. Povređeno pet osoba, privedene 24. Napadnuta ekipa Studija B.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 24.03.2009.

20:35

Default images

Grupa mladića sukobila se sa policijom nešto posle 21 čas u centru Beograda, na Zelenom vencu. U sukobima u centru grada povređeno je pet osoba, a oštećeno je i šest policijskih vozila. Policija je privela 24 osobe.

Za saobraćaj je zatvorena Prizrenska ulica, a u centru grada nalazi se veliki broj policajaca u opremi za razbijanje demonstracija.

Na Trgu Republike prethodno je održan miting povodom 10-godišnjice početka NATO-bombardovanja. Na tom skupu okupilo se oko hiljadu uglavnom mlađih ljudi. U jednom od incidenata na ulicama Beograda napadnuta je i ekipa televizije “Studio B“.

Novinar Televizije “Studio B“ Igor Košut rekao je da je ekipa “Studija B“ napadnuta na pešačkom prelazu kod Narodnog pozorišta kada se vraćala sa izveštavanja sa večerašnjeg mitinga na Trgu Republike.

Prema njegovim rečima, trojica mladića prišla su asistentu snimatelja Aleksandru Bombeku i pitali ga sa koje su televizije, a zatim su počeli da ga šutiraju.

Košut je rekao i da je nekoliko udaraca zadobio i kamerman “Studija B“ Miloš Petrović.

Na Trgu Republike snage policije nisu bile vidljive, izuzev oko zgrade Narodnog pozorišta.

Kod Doma omladine i Doma Narodne skupštine bile su razmeštene policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija.

Protest protiv NATO-a na Trgu Republike

Detalj sa protesta na Trgu Republike (Beta)
Na Trgu Republike je povodom desetogodišnjice NATO-bombardovanja SRJ održan miting u organizaciji Narodnog pokreta Srbije, Udruženja Sloboda, Branioca otadžbine, Udruženja Naši, Srpskog sabora Dveri i drugih organizacija.

Na mitingu se okupilo oko 1.000 uglavnom mlađih građana koji su nosili zastave pokreta 1389, Obraza, Udruženja Naši, Ravnogorskog pokreta, Srpske radikalne stranke i plakate sa slikama bivšeg predsednika SRJ i Srbije Slobodana Miloševića.

Aktivisti Obraza su uzvikivali "Obraz, Srbija, Kosovo Metohija", klicali Radovanu Karadžiću i Vojislavu Šešelju i uzvikivali "Hoćemo oružje", "Ubi, zakolji da Šiptar ne postoji", "Ubi, ubi Šiptara", "Dole marionetska vlada", uz nacistički pozdrav i palili navijačke baklje.

Okupljeni su uzvikivali i uvrede na račun predsednika Srbije Borisa Tadića i skandirali "Tadiću, ustašo", kao i "Ne damo Mladića, daćemo vam Tadića".

Arhimandrit Srpske pravoslavne crkve Nikolaj preneo je pozdrave mitropolita Amfilohija i blagoslovio skup, dok je bivši načelnik Generalštaba ruske vojske general-pukovnik Leonid Ivašov rekao da je agresija NATO-a bila "put duhovne pobede Srbije nad novim fašističkim silama".

Prilikom obraćanja akademika Mihajla Markovića, simpatizeri Obraza vikali su "Marš iz Srbije, crvene krvopije", "Živela kraljevina Srbija", "Bando crvena" i pevali četničku pesmu "Od Topole do Topole, pa do Ravne gore".

Član Udruženja Sloboda Vladimir Kršljanin je potom rekao da se na skupu "sabralo sve što u Srbiji vredi" i zamolio je "braću Srbe iz Obraza da ne idu mimo svih", ali su oni i njemu uzvratili: "Nećemo komuniste" i uzvikivali "Svetosavska Srbija".

Vrlo brzo grupa oko 50 mladića iz Obraza napustila je skup i krenula Knez Mihailovom ulicom, do Patrijaršije, a usput je lomila kamene kante za otpatke.

Protest je završen spaljivanjem zastave Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: