Poslanici se sele u novu zgradu

Od sledećeg utorka Skupština Srbije zasedaće u renoviranoj zgradi Skupštine bivše Jugoslavije.

Izvor: B92

Utorak, 24.03.2009.

00:52

Default images

Posle dva meseca renoviranja, radovi u velikoj sali bivše Savezne skupštine su završeni, pa će poslanici ubuduće imati nešto bolje uslove za rad. U adaptaciju prostora ukupno je uloženo 16 i po miliona dinara.

Zvuci bušilica su utihnuli, teški radovi su završeni, ostalo je da se privedu kraju oni estetski. Renoviranoj sali vraćen je autentičan izgled od pre 70 godina.

Sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović kaže da 16 i po miliona dinara nije mnogo za sve što se uradilo.

On objašnjava da je, uprkos ekonomskoj krizi, renoviranje bilo racionalan potez.

"Da li se mogu porediti uslovi rada u ovom i onom objektu, gde se sedi na 6-7 metara ispod zemlje? Mislim da ova Srbija zaslužuje parlament kojim se prezentuje ovaj dom. Da ga nema pa da ga iznova pravimo, ja bih razumeo svaku kritiku, ali bolje je uložiti, pa i u teškom vremenu i krizi nego ga pustiti da propada", kaže Odalović.

Nova zgrada, kako kaže Odalović, biće funkcionalnija od stare, obezbeđivaće javnost rada, elektronski sistem glasanja, kao i kompletan sistem evidentiranja svega onoga što se dešava.

Osim zgrade, poslanici će morati da promene i navike, pre svega one koje se tiču obraćanja Narodnoj skupštini.

Tako će umesto dosadašnjeg izlaženja za govornicu, svaki poslanik na svom mestu imati mikrofon. Procena je da će se na taj način uštedeti vreme, ali i povećati efikasnost.

I dok će poslanici imati nešto bolje uslove rada, novinari su nezadovoljni. Prostor namenjen predstavnicima medija biće neuporedivo manji od onog u Ulici kralja Milana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: