Novopečene mame zadovoljnije

Istraživanje su pokazala da su porodilje malo zadovoljnije uslugama u porodilištima, ali i dalje su potrebne promene u protokolima i ponašanju zaposlenih.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.03.2009.

13:30

Default images

U Institutu "Batut" izneseni su rezultati nove ankete, koja je pokazala da su sada porodilje malo zadovoljnije uslugama u porodilištima. Da bi se unapredio kvalitet rada i pruženih usluga, u novembru prošle godine organizovan je radni sastanak sa načelnicima svih 58 porodilišta u Srbiji, a sastanku su prvi put prisustvovali predstavnici građana.

Branka Stamenković, nezadovoljna tretmanom žena u porodilištu, pokrenula je na Blogu B92 u oktobru prošle godine inicijativu da se poboljša ponašanje zaposlenih prema trudnicama i porodiljama, da se osavremene zastareli bolnički protokoli i da država konačno počne da rešava pitanje korupcije u zdravstvu.

U dogovoru sa ministrom zdravlja, tada je oformljena radna grupa u koju su uključeni i predstavnici građana.

Tokom ove godine predviđeno je 20 seminara koji će se baviti poboljšanjem komunikacije sa pacijentom, oblicima nasilja na radnom mestu i stresom zaposlenih.

"Mi smo, posle sastanka koji smo ovde imali, uradili veliki napor da ono što vam je neophodno dobijete u novcu i uradite nešto što je bilo hitan potez“, rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

On je dodao da je preko 2,5 miliona evra podeljeno za kupovinu opreme koja je upravo bila ciljano namenjena ginekologiji i porodilištima.

Da bi se proverilo koliko su porodilje sada zadovoljne uslugom i stekao uvid u obim korupcije, zajedno sa nevladinom organizacijom "Majka hrabrost", razvijen je anonimni upitnik. Pokazatelji beleže blagi porast zadovoljstva uslugom.

"Što se tiče korupcije, procenti koje dobija Ministarstvo zdravlja i koje mi dobijamo se drastično razlikuju. Anketa Ministarstva zdravlja dobije 1,3, 1,4 odsto, a naša anketa stalno je između 14 i 20 odsto“, kaže za B92 Branka Stamenković, predsednica organizacije "Majka hrabrost“.

"U uzorku ankete Ministarstva zdravlja mi nemamo velike gradske centre, nedostaju anketni listići iz najvećeg dela beogradskih porodilišta, Čačka, ništa iz Niša, ništa iz Kragujevca. A mi u našoj Internet anketi imamo samo gradske centre“, rekla je Stamenkovićeva.

Tokom narednih meseci planirano je da pitanja u anketi budu bolje precizirana, a Ministarstvo zdravlja će angažovati i stručnu agenciju za ispitivanje javnog mnjenja da bi se dobio što validniji uvid u rasprostranjenost korupcije u celom zdravstvu.

Ministar o porodilištima

Ministar zdravlja smatra da je prisustvo oca porođaju civilizacijsko dostignuće, ali da to nije moguće obezbediti u svakom porodilištu jer ne postoje uslovi.

Komentarišući davanje epiduralne anestezije porodiljama, Milosavljević je istakao da je treba davati isključivo shodno medicinskim indikacijama i ako to preporučuju lekari, koji su, prema njegovim rečima, po tom pitanju podeljeni jer jedna od stotinu trudnica može zbog epidurala imati određene komplikacije pri porođaju, kao što je pad krvnog pritiska.

Zdravstvene službe koje brinu o porodiljama trebalo bi da rade kontinuirano i razbijaju tabu-teme, izjavio je ministar zdravlja.

On je, na okruglom stolu na temu "Zdravstvene službe naklonjene porodiljama" u Institutu za javno zdravlje "Batut", dodao i da bi trebalo da se pomogne svakome da shvati da je porođaj fiziološko stanje, ali da uvek postoji izvestan rizik za trudnicu i život koji se rađa.

Milosavljević je podsetio da stotine ginekologa i babica unapređuju proces rađanja dece, ali da organizacija porodilišta i briga o trudnicama nije samo problem države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: