Sporo ka "belom šengenu"

Uslovi za izdavanje novih pasoša stvoreni su u svega četiri od 66 diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije, piše dnevni list "Danas".

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.03.2009.

01:00

Default images

Državni organi Srbije uglavnom su prekoračili rokove zadate Vladinim Akcionim planom za viznu liberalizaciju sa EU, ali 90 odsto posla ili je završeno ili će uskoro biti završeno, čime će se stvoriti uslovi da "beli šengen" za građane Srbije do kraja ove godine postane realnost, navodi list.

"Danas" je, posle obavezujućeg rešenja poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, iz Ministarstva unutrašnjih poslova dobio dokument pod nazivom Informacija o stanju i planiranim aktivnostima Republike Srbije do aprila 2009. usmerenih ka liberalizaciji viznog režima EU, koji je posle usvajanja na sednici Vlade, u decembru prošle godine, tretiran kao tajna.

Ministarstvo spoljnih poslova je u ovom trenutku najdalje od realizacije obaveza koje je Akcionim planom preuzelo na sebe.

Vlada je zadužila MSP da do aprila 2009. "sprovede pripreme i stvori neophodne uslove za sprovođenje postupka akvizicije podataka i prijema zahteva za izdavanje putnih isprava Republike Srbije u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u inostranstvu".

Kako "Danas" saznaje u Vladi Srbije, ovo je do danas urađeno u svega četiri od ukupno 66 diplomatsko-konzularnih predstavništava. Ukoliko MSP nastavi da radi ovim tempom, biće mu izuzetno teško da ispoštuje rok zadat Akcionim planom, rekli su izvori "Danasa" .

Goran Davidović već ima "beli šengen"

Odbijanje lidera Nacionalnog stroja Gorana Davidovića da se odazove pozivu na odsluženje jednogodišnje zatvorske kazne jer, kako tvrdi, trenutno živi u Italiji, u egzilu, pokreće pitanje na koji način je vođa fašističke organizacije čiju je zabranu delovanja pred Ustavnim sudom iniciralo Ministarstvo pravde i Republičko javno tužilaštvo, stekao šengensku vizu za duži boravak u toj zemlji.

Vojin Dimitrijević, direktor Beogradskog centra za ljudska prava, kaže za "Danas" da postoji mogućnost da Davidoviću vizu nisu dali italijanski organi, već konzulat neke druge šengenske države, ali da se iz njegove izjave da se neće skoro vratiti, može zaključiti da ima trajnu dozvolu boravka (tzv. soggiorno).

"Trajna dozvola boravka, koliko znam, zakonski se dobija na osnovu zaposlenja (ako je dotičnoga neko pozvao i garantovao mu radno mesto), studija (redovno upisan na neki italijanski fakultet) i zbog porodičnih razloga (ako mu roditelji ili supruga imaju stalni boravak u Italiji) - a u praksi - i ako osoba ima jake političke veze s vlastima", objašnjava Dimitrijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: