Snimci torture i na internetu

Zaštitnik građana Saša Janković kaže da se postoje žalbe građana na ponašanje policije, i insistira da se svi slučajevi istraže.

Izvor: B92

Subota, 21.03.2009.

15:38

Default images

Snimci policijske brutalnosti mogu se videti i na internetu. Darko Mrdak već osam godina pokušava da se na sudu izbori za pravdu nakon što su u njega i devojku bez ikakvog razloga u Novom Beogradu pucali policajci.

Mrdak kaže da je bilo propusta u istrazi kako bi se kolege zaštitile i da on posle tog događaja stalno strahuje za svoju bezbednost.

Na internet portalu Jutjub može se videti snimak primera policijske torture.

Pripadnici interventne brigade sami sebe snimaju tokom presretanja kradljivaca automobila koji ne pružaju nikakav otpor.

Na njima se iživljavaju, šutiraju ih i psuju dok leže na zemlji sa lisicama na rukama. Žrtva policijske torture bio je i Darko Mrdak, koji kaže da je pre osam godina u Novom Beiogradu sedeo sa devojkom u kolima, kada su do njih dotrčali policijaci u civilu, otvorili vrata od automobila i unakrsno počeli da pucaju.

Darko je ranjen u grudi, a njegova devojka u ruku i nogu.

“Policjaci su krenuli da mi zavrću ruke, nabijali kolena u grudni koš, zavrtali mi ruke”, ispričao je Mrdak.

“Sav sam bio u krvi, kroz nekoliko trenutaka, krv je krenula i na usta”, kazao je on.

Mrdak kaže da je prvo mislio da je žrtva kriminalaca i da je tek kasnije saznao da su ih napali policijaci. Prema prvoj verziji, napadnuti su jer su mislili da su ukrali kola brata jednog od policajaca.

Darko tvrdi da je tokom istrage bilo opstrukcija, jer su uklonjeni tragovi, a postojale su tvrdnje i da je četiri rane na dvoje ljudi napravio samo jedan metak.

“Ja se nigde ne osećam sigurnim, a pogotovo nakon ovoga što se desilo sa onim dečkom. Sve mi se vratilo, emocije, sećanja na događaj”, kaže Mrdak.

Zaštitnik građana Saša Janković napominje da se građani žale na ponašanje pripadnika MUP-a.

On kaže da i snimak brutalnosti policiajaca na Jutjubu, ali i nedavni slučaj ubistva Đorđa Zarića, moraju da se istraže.

“Ono što je dobro je da je počela procedura, i videćemo da li je onaj koji je pucao morao to da uradi, ili je prekoračio ovlašćenja”, rekao je Janković.

“Preko 15 odsto žalbi koje nam građani dostavljaju odnosi na MUP. Mi možemo da potvrdimo da tu postoje i elementi torture”, kaže on.

Janković je rekao i da zaštitnik građana može da reaguje kada unutrašnja kontrola MUP-a ne da rezultate i poziva sve građane da prijave slučajeve evenualne policijske torture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: