Čačak: Poslovi partijskim kadrovima

Dok se sprema da da otkaz obrazovanoj gluvonemoj devojci, gradska uprava Čačka zapošljava ljude po partijskim i rođačkim linijama, piše Blic.

Izvor: Blic

Subota, 21.03.2009.

11:44

Default images

Ivana Rajčić (25), zaposlena u upravi grada Čačka, ostaće početkom aprila bez posla nakon što joj istekne šesti jednomesečni ugovor o delu, piše list. I dok fakultetski obrazovana devojka, gluvonema od rođenja, ostaje bez posla, u gradskim preduzećima i upravama zapošljavanje po partijskoj, rođačkoj ili prijateljskoj liniji odomaćena je pojava, navodi Blic.

Ivanino zaposlenje u kol centru jedne od gradskih uprava umnogome je pomoglo porodici Rajčić, uzdrmanoj finansijskim, ali pre svega problemima uslovljenim borbom da ćerki obezbede normalan život, piše list.

Nakon bezuspešnih pokušaja da Ivani vrate sluh, odricanja, školovanja i završenog “Megatrend univerziteta“ za finansijski i bankarski menadžment, zaposlenje devojke sa koeficijentom inteligencije 130 činilo se kao ostvarenje sna.

“Kao grom iz vedra neba stigla je informacija da Ivana od 4. aprila više neće raditi jer joj ističe ugovor koji je produžavala svakih mesec dana. To joj je, kako nam je kazala, bio najteži dan u životu, jer su je svi uveravali da će zbog načina na koji obavlja svoj posao dobiti stalno zaposlenje. Pitala me je: ‘Mama, gde ću ja sada da nađem posao ako ovaj izgubim’”, kaže Vera Rajčić, koja je bez posla od 1999. godine, i navodi da njen suprug radi u propaloj firmi FRA gde su plate mizerne.

“Ja sam sve uradila kako bi Ivana ostala na svom radnom mestu, ali shodno zakonskim aktima ne možemo da primimo nove radnike, a radno mesto na kome se trenutno nalazi nije sistematizovano”, navodi Nada Vuksanović, načelnica Opšte gradske uprave, za koju i Vera Rajčić kaže da je učinila puno pri zaposlenju njene ćerke.

Za to vreme, čačanska gradska preduzeća i uprave postaju idealna mesta za uhlebljenje po liniji nepotizma i stranačke pripadnosti.

Najsvežiji primer je Uprava za gradsku poresku administraciju u kojoj su, između ostalih, zaposleni brat člana gradskog veća, snaha zamenika gradonačelnika i brat od strica načelnika uprave, piše Blic.

“Pri formiranju ove uprave, morao sam po zakonu da povučem ljude iz Poreske uprave i odabrao sam tim koji mi odgovara. Moj brat od strica Zoran Savković primljen je jer jedini radi porez na imovinu fizičkih lica. I preostalo dvoje su ljudi koji su stručnjaci u svojim oblastima i to je bilo jedino merilo pri zapošljavanju”, kaže Dušan Savković, načelnik ove uprave.

Čačanska opozicija izračunala je i da je u JP "Komunalac“ u poslednjih godinu dana primljeno 11 radnika na neodređeno vreme, od kojih je deset zaposleno u administraciji.

Većina njih kadrovi su Nove Srbije, a od 16 novoprimljenih u predškolskoj ustanovi “Radost“, 11 je članova SPS-a, navode u opoziciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: