Danas je Svetski dan šuma

Svetski dan šuma, ustanovljen je pre 38. godina u cilju podsećanja na njihov značaj i brojne koristi koje društvo ima od njih, obeležava se danas širom sveta.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 21.03.2009.

11:18

Default images

Ideja za obeležavanje Svetskog dana šuma nastala je na 23. sednici Generalne skupštine Evropske poljoprivredne konfederacije 1971. godine. Kasnije, Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) podržala je tu ideju, verujući da bi takav događaj doprineo povećanju svesti o značaju šuma i saglasila se sa godišnjim obeležavanjem u celom svetu.

Izabran je 21. mart, kao dan jesenje ravnodnevnice na južnoj, odnosno prolećne na severnoj hemisferi, kao dan proslave i obeležavanja tri ključna aspekta šumarstva: zaštite, proizvodnje i rekreacije.

U Srbiji je Dan šuma svečano obeležen pre dva dana na Košutnjaku, a svečanost je organizovalo Javno preduzeće za gazdovanje šumama "Srbijašume", u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije.

Tom prilikom je istaknuto da šumski ekosistemi doprinose proizvodnji kiseonika i apsorpciji ugljendioksida.

Državni sekretar u Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja Ivica Radović kazao je da povećanje površina pod šumama ima nemerljiv značaj za očuvanje životne sredine, zbog čega bi pod šumskom vegetacijom u Srbiji trebalo da bude 40 odsto teritorije.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja će doprineti očuvanju šumske vegetacije prvenstveno sprovođenjem akcije "Očistimo Srbiju", jer divljih deponija ima u šumama, ali i u nacionalnim parkovima.

Povodom obeležavanja Svetskog dana šuma ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin ranije je izjavio da je u Srbiji pošumljeno oko 30 odsto teritorije, a jedan od strateških ciljeva Vlade je da se do 2015. godine pošumljenost poveća na 42 odsto.

Manter u Subotici

Ambasador SAD Kameron Manter posetio je Suboticu i sa gradonačelnikom Sašom Vučinićem učestvovao u ekološkoj akciji mladih "Kreni od sebe!".

Vučinić je izjavio da za Suboticu predstavlja zadovoljstvo što se ambasador SAD priključio akciji, u okviru koje je danas očišćen park Dudova šuma.

"Moram da naglasim da ovo nije prva podrška ambasade SAD i Subotica je grad koji je značajno potpomognut u okviru najrazličitijih projekata", rekao je Vučinić.

Akciju "Kreni od sebe!" organizovale su nevladine organizacije "Grin majl" i "Forest damp".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: