Hiseni: UNMIK da završi misiju

Ministar inostranih poslova Kosova Skender Hiseni izjavio je da, širenjem Euleksa, misija Ujedinjenih nacija na Kosovu treba da završi svoj mandat.

Izvor: B92

Subota, 21.03.2009.

11:15

Default images

"Širenjem misije EU na Kosovu, UNMIK treba da završi proces rekonfiguracije, a potom treba da završi i svoj mandat. Naravno da će Kosovo nastaviti saradnju sa UN i Savetom bezbednosti, ali u drugom obliku", rekao je Hiseni.

On je danas otputovao za Njujork gde će predstavljati Kosovo na sednicu Saveta bezbednosti u ponedeljak. Hiseni je rekao novinarima da će stav o neophodnosti završetka mandata UNMIK-a predstaviti i u Savetu bezbednosti UN.

On se nada "pozitivnim ocenama tokom sastanka SB jer je na Kosovu bilo mnogo napretka od novembra prošle godine" kada je održana prethodna sednica SB o Kosovu.

Upitan o stanju na severu Kosova, Hiseni je odgovorio da je sadašnje stanje tamo "neprihvatljivo".

"Status kvo tamo treba da se promeni i na severu Kosova treba da vidimo pozitivne razvoje. Sever Kosova je u mnogim oblastima postao oaza različitih zločina", kazao je Hiseni.

Institucije zadovoljne izveštajem

Institucije Kosova pozitivno su ocenile izveštaj Ban Ki Muna o Kosovu, ali će ipak tražiti da mandat UNMIK-a bude završen, piše današnja prištinska štampa.

Institucije Kosova ocenile su da je izveštaj Ban Ki Muna, koji će biti predstavljen na sednici SB UN 23. marta, objektivan, ali da je važno da Savet bezbednosti shvati da nastavak mandata UNMIK-a u nezavisnom Kosovu nema smisla.

Portparol predsednika Kosova Džavit Bećiri rekao je za dnevnik Zeri da bi dobro bilo da misija UN na Kosovu završi mandat kao uspešna misija koja je izvršila važne aktivnosti.

On je naveo je da je sada važno da institucije Kosova imaju ovlašćenja i da same odlučuju o sudbini zemlje.

Komentarišući izveštaj generalnog sekretara UN, Vlada Kosova je navela da na nezavisnom Kosovu više nema smisla ni Rezolucija 1244, kao ni misija UN.

"Rezolucija 1244 više nema nikakvog značaja, jer je realnost na terenu potpuno drugačija. Euleks je na Kosovu s pozivom kosovskih institucija", rekao je portparol vlade Memli Krasnići za Zeri.

Kosovo će na sednici Saveta bezbednosti predstavljati ministar inostranih poslova Skender Hiseni koji danas putuje za Njujork.

U izveštaju Ban Ki Muna navodi se da je bezbednost na Kosovu poboljšana uprkos incidentima mahom na severu, gde većinom žive Srbi.

Generalni sekretar je naveo i da misija UN radi u otežanim uslovima jer albanske institucije smatraju da je njen mandat istekao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: