Saradnja u oblasti energetike

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić i hrvatski ministar privrede Damir Polančec, razgovarali su o jačanju saradnje dve zemlje u oblasti energetike.

Izvor: B92

Subota, 21.03.2009.

01:28

Default images

Škundrić i potpredsednik vlade i Polančec održali su juče kratki biznis energetski forum u zgradi Vladi Srbije u Beogradu. Forumu su prisustvovali i predstavnici deset javnih preduzeća iz dve zemlje, među kojima su NIS, EPS, “Srbijagas“, INA, “Janaf“ i “Plinakro“.

Na sastanku je razmatrana mogućnost zajdeničkih strateških i investicionih projekata, kao i mogućnost zajedničke kupovine električne energije na evropskim berzama.

Škundrić i Polančec istakli su i da je veoma važno da što pre počne realizacija panevropskog naftovoda, kao i da se poboljša saradnja javnih preduzeća.

“Republika Hrvatska i Republika Srbija ulažu napore da se pored obnovljivih interkonektivnih veza za prinos električne energije, realizuje i panevropski naftovod, koji je dobio prioritet i u Evropskoj komisji“, naveo je Škundrić.

“Takođe, saglasili smo se da je velika važnost u međusobnom povezivanju gasovodima, zbog stvaranja povećane energetske stabilnosti“, kazao je ministar energetike Srbije.

Polančec je objasnio da je “Srbijgas“ zainteresovan za projekat koji se tiče naftnog gasa na ostrvu Krku, kao i da će se poboljšati saradnja hrvatske naftne kompanije INA i NIS-a.

“S obzirom na novi menadzment NIS-a razmatrano je pet točaka moguće saradnje izmešu hrvatske kompanije INA i NIS-a“, rekao je Polančec.

“Neke točke ću posebno spomenuti, kao što je suradnja u maloprodaji u smislu plasmana proizvoda jedne i druge kompanije na hrvatskom, odnosno na srpskom trzištu. Isto tako, želim reći da NIS iskazuje rečju za većom suradnjom sa ’Janafom’, kompanijom koja se bavi trnsprotom nafte“, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: