Dačić: Slučaj sada na tužilaštvu

Pištolj kojim je policajac ubio Đorđa Zarića na veštačenju. Ministar policije Ivica Dačić naložio je kadrovske promene u Interventnoj jedinici.

Izvor: B92, Beta

Subota, 21.03.2009.

01:15

Default images

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da je MUP-u u interesu da se utvrdi puna istina u slučaju Đorđa Zarića, koga je pre tri dana u Novom Beogradu ubio pripadnik interventne jednice Miljan Raičević. Dačić je rekao da je policija uradila svoj deo posla, i da je Raičevića privela istražnim organima i protiv njega je pokrenut postupak.

“Ako je u pitanju nesrećan slučaj, odnosno da li je u pitanju ubistvo iz nehata, ili je u pitanju klasnično ubistvo, prekoračenje odgovornosti - mi želimo da se ta istina utvrdi", kaže ministar policije.

"Mislim da je to bitno zbog porodice, ali istina je bitna i zbog policajca i mi tu nemamo razloga ništa da krijemo", kazao je Ivica Dačić.

"Veštačenje je sada u rukama tužilaštva i suda. Što se tiče policije, mi želimo da se sazna puna istina o tome”, rekao je on.
Ministar policije rekao je i da će se preispitati način delovanja beogradske interventne jednice. Ipak, nije mogao da precizira da li će načelnik te brigade biti smenjen.

“Ja se ne bih bavio tom podacima, ali mogu da kažem da je u protekle tri godine bilo tri kadrovske promene u rukovodstvu interventne jedinice”, kazao je Dačić. "Mi smo se dogovorili da ovde nije reč o subjektivnoj odgovornosti rukovodilaca, ovde je reč o tome da se nađe najbolji način na koji ta jedinica treba da funkcioniše”, naveo je on.

“Ja zaista želim i ovom prilikom da pozovem, da to ne izgleda patetično, želim da pozovem sve građane da sarađuju sa policijom u borbi protiv kriminala i u održavanju javnog reda i mira, ali sa druge strane, kažem policiji da nema pravo da zloupoterbljava svoj položaj”, poručio je on. Dačić je ponovio da je ubistvo Đorđa Zarića velika tragedija i podsetio da interventna jedinica radi jedan od najtežih poslova u policiji.

Prema njegovim rečima, ta interventna jedinica zaslužna je za mnoga hapšenja kriminalaca, zaplene droge i sprečavanja krivičnih dela u Beogradu.

“Tragično jeste i to da je pištolj iz koga je pucano na Zarića u vlasništvu policijaca koji je više puta nagrađivan u svojoj policijskoj upravi. Dakle, nije reč o neiskustvu, nije reč o čoveku koji je bio u alkoholisanom stanju”, rekao je Dačić.

“Sve činjenice treba utvrditi, a svakako da je najveća tragedija to što je izgubljen jedam mlad život”, naveo je on.

Prvi čovek policije rekao je da će ove godine biti urađen zdravstveni pregled svih policajaca koji nose oružje.

Dačić je precizirao da svaki pregled košta oko 4.000 dinara, i da će to policiju, koja više nema svoje zdrvastvene ustanove, koštati više od dva miliona evra. Ivica Dačić ranije je rekao da žali zbog tragičnog događaja u kome je pri intervenciji beogradske policije život izgubio Đorđe Zarić, a kako B92 saznaje, među smenjenima nalazi se i načelnik inteventne jednice.

Dačić kaže da pripadnici MUP-a u izvršenju svojih zadataka moraju strogo, u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, da vode računa o posledicama svojih postupaka po građane.

“Želim i ovom prilikom da uputim apel svim građanima da poštuju zakonske propise da sarađuju sa policijiom na održavanju javnog reda i mira u borbi protiv kriminla, ali istovremeno od policije zahtevam strogu odgovornost u izvršavanju ovih zadataka“, poručio je ministar policije.

"Želim i ovom prilikom da izrazim žaljenje i najdublje saučešće porodici Đorđa Zarića i da obavestim javnost da sam dao nalog da zbog objektivne odgovornosti izvrše odgovorajuće kadrovske promene u jednici“, naveo je Dačić.

Policajac u pritvoru

Policajac koji je ubio mladića na Novom Beogradu je saslušan i određen mu je pritvor do mesec dana. Sudija Okružnog suda u Beogradu otvorio je sinoć istragu protiv policajca Miljana Raičevića zbog ubistva mladića u Novom Beogradu i odredio mu pritvor do mesec dana.

"Dežurni istražni sudija saslušao je policajca Miljana Raičevića i doneo rešenje o sprovođenju istrage zbog krivičnog dela ubistva. Zbog visine zaprećene kazne i okolnosti pod kojima je delo izvršeno određen je pritvor do mesec dana", rekla je portparolka Okružnog suda u Beogradu Ivana Ramić.

Pripadniku Interventne brigade Miljanu Raičeviću sudiće se za ubistvo ukoliko se pokaže da je prekoračio službena ovlašćenja kada je zaustavio automobil zbog prolaska kroz crveno svetlo.

Protest zbog ubistva Zarića

Nekoliko desetina navijača okupilo se večaras na Trgu Republike, protestujući zbog ubistva Đorđa Zarića.

Oni su posle okupljanja krenuli u šetnju centralnim gradskim ulicama, a na kratko su se zaustavili kod zgrade Vlade Srbije, gde ih je dočekao kordon policije.

Incidenata nije bilo, a grupa od oko 80, uglavnom mlađih muškaraca, vratila se u Knez Mihajlovu ulicu, odakle su se oko 20.30 časova razišli.

Tokom šetnje oni su skandirali navijačke pesme, a na početku kolone nosili su i jedan transparent. Policajci u civilu sve vreme su pratili šetnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: