Sanader za zajedničku sednicu

Hrvatska i srpska vlada mogle bi da održavaju zajedničke sednice jednom godišnje, na smenu – u Beogradu i Zagrebu, predložio je Sanader, piše Politika.

Izvor: Beta

Subota, 21.03.2009.

01:05

Default images

To je, prema rečima potpredsednika srpske vlade Mlađana Dinkića, juče tokom razgovora sa premijerom Cvetkovićem i članovima Vlade Srbije predložio hrvatski premijer Ivo Sanader, objavljuje Politika.

Cilj je razmena iskustava, čvršće povezivanje dve zemlje i jačanje bilateralne i regionalne saradnje, navodi list.

Hrvatska štampa o poseti

Dan nakon posete hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu mediji u Hrvatskoj su, uz prenošenje političkih poruka, ovoga puta značajno više prostora posvetili rezultatima razgovora ekonomskih delegacija.

U svim izveštasjima posebno se navodi i Sanaderova izjava upućena srpskom političkom vrhu i tamošnjoj javnosti, ali, kako se tvrdi, posredno i Briselu, da je Hrvatska spremna pomoći Srbiji u evroatlanstkim integracijama i da se ona prema Srbiji "sigurno neće ponašati kao Slovenija prema Hrvatskoj".

Gotovo svi mediji u izveštajima ističu hrvatskoj javnosti posebno važnu Tadićevu izjavu kako je "bilo kakva ideja o Velikoj Srbiji do Karlobaga i Karlovca prošlost" te da je to opasna ideja, baš kao i svaka slična koja dovodi u pitanje integritet bilo koje države.

Uz političke poruke sa susreta premijera Sanadera sa srpskim domaćinima, mediji posebnu pažnju pridaju i rezultatima pregovora privrednih delegacija, posebno najavama snažnije energetske saradnje dve zemlje i mogućnostima snažnije ekonomske saradnje NIS-a, INA-e i JANAF-a, kako navodi Jutarnji list.

Večernji list posebno navodi reči srpskog premijera Milana Cvetkovića kolegi Sanaderu, koji je izrazio želju srpskih privrednika da povećaju izvoz u Hrvatsku i da se i srpski proizvodi u većoj meri nađu na policama hrvatskih prodavnica.

Jutarnji list, spominjući sličnu izjavu srpskih privrednika, koristi oštrije reči i prenosi njihovo nezadovoljstvo što u trgovačkoj razmeni između Hrvatske i Srbije nema reciprociteta i da hrvatski proizvodi još uvek daleko lakše nalaze put do prodavnica u Srbiji, dok se u hrvatskim, kako navodi list, oseća bojkot proizvoda iz Srbije.

Uz spominjanje svih otvorenih problema s obe strane, riječki Novi list navodi i da se razgovaralo o mogućnostima intenziviranja saradnje na području prometa, kao i ubrzanje rada međudržavne Komisije za sukcesiju koja se sastaje 15. aprila.

Novi list u izvještaju još je napomenuo da su susreti dve delegacije "uočljivo protekli bez prisustva šefa diplomacije Srbije Vuka Jeremića".

Komentarišući naglo otopljavanje odnosa između Zagreba i Beograda, za koje tvrdi da su još samo pre nekoliko meseci bili na rubu provalije i povratka u hladne 90-te, Jutarnji list u tekstu pod naslovom "Sanader napokon u Beogradu" piše kako je "interes Hrvatske za obnavljanjem odnosa sa Srbijom verojatno pojačan s velikim fijaskom u relaciji sa Slovenijom".

"Bitna promena kvaliteta odnosa na relaciji s Beogradom - skok iz leda u otopljenje - rezultat je političke odluke", zaključuje list i upozorava kako se ništa drugo u međuvremenu nije promenilo.

"Hrvatsku je nedavno posetio iskusni i smireni predsednik spoljnopolitičkog odbora Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović, koji je razgovarao s brojnim hrvatskim političarima i predstavnicima srpske manjine. Jako je dobro primljen i ostavio je sjajan utisak", podseća Jutanji list i tvrdi da je njegov dolazak u Hrvatsku bio važan most u obnavljanju odnosa.

Razlike su ostale, ali je perspektiva bitno promenjena, tvrdi na kraju komentara Jutarnji list, jer su "Beograd i Zagreb prestali međusobno da se nadvikuju kao balkanske barabe i spremni su, kako tvrde, na saradnju u rešavanju od lakših prema težim problemima", što list ocenjuje kao veliki korak napred u odnosima zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: