Vranje da prihvati svoje Rome

Vranjske vlasti tvrde da su od Ministarstva rada i socijalne politike dobio zahtev da taj grad preuzme “svoje“ Rome koje žive ispod beogradskog mosta Gazela.

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 21.03.2009.

01:34

Default images

Kako su u upravi Vranja rekli za “Večernje novosti“ oni su taj zahtev odbili, na šta im je iz Beograda zaprećeno da će Vranju biti uskraćena finansijska sredstva iz republičkog budžeta ukoliko se ne povinuje.

Član Gradskog veća zadužen za socijalna pitanja Branimir Stojančić kaže da su on i gradonačelnik Miroljub Stojčić odbili su da prisustvuju sastanku u Beogradu 9. marta, pošto smatraju da je reč o diskriminaciji i gaženju osnovnih ljudskih prava o slobodi kretanja.

Stojančić tvrdi i da je posetio vranjske Rome u Beogradu i da su svih 58 odbili da se vrate u Vranje.

“Čak i da ti ljudi pristanu da se vrate, Ministarstvo rada ne nudi nikakvu pomoć da se ovde zbrinu, nego su sve prepustili nama“, objašnjava Stojančić.

U Ministarstvu rada i socijalne politike kažu da samo nastoje da pomognu opštinama u Srbiji da zbrinu Rome koji imaju trenutno prebivalište u nehigijenskom naselju kod Gazele u Beogradu.

U najvećem nehigijenskom naselju u Beogradu, inače, osim beogradskih, stanuju i 62 porodice iz 11 gradova - Vranja, Merošine, Vladičinog Hana, Prokuplja, Lebana, Pančeva, Kovina, Leskovca, Bojnika, Surdulice i Lebana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: