Irinej: I Njegoš bi bio optužen

Episkop bački Irinej smatra da bi i Petar Petrović Njegoš, da je živ, zbog svog dela bio optužen da je zagovornik diskriminacije i netolerancije.

Izvor: B92

Petak, 20.03.2009.

13:00

Default images

Vladika Irinej je, povodom predloga zakona o zabrani diskriminacije o kojem trenutno raspravljaju poslanici Skupštine Srbije, rekao da bi Njegoš prilikom izglasavanja zakona pao pod udar njegovih stvaralaca i bio optužen kao zagovornik diskriminacije i netolerancije, "a možda bi svoj kratki život završio i kao pustinjak haški".

"Vladika Rade (Njegoš) je naš duhovni savremenik, a biće savremenik i onima koji će živeti i misliti i posle nas", rekao je irinej na skupu o delu Petra Drugog Petrovića Njegoša, koji se danas i sutra održava u Matici srpskoj.

"Ipak, sreća je naša što nije i naš fizički savremenik jer da jeste, prilikom izglasavanja pomenutog zakona pao bi pod udar njegovih stvaralaca i bio optužen kao zagovornik diskriminacije i netolerancije", rekao je vladika Irinej.

"Možda bi, štaviše, pustinjak cetinjski svoj kratki život završio i kao pustinjak haški", dodao je on.

Podsetimo, prvobitni predlog zakona o borbi protiv diskriminacije povučen je na telefonskoj sednici Vlade na zahtev Srpske pravoslavne crkve. Prema pisanju medija, upravo je vladika Irinej bio taj koji je tražio povlačenje spornog zakona.

A predsednik Matice srpske Čedomir Popov rekao je na istom skupu da Maticu srpsku i Njegoša "napadaju strani i domaći krivotvorci i krivokletnici, a srpski narod treba od toga da se odbrani, pri čemu bi mu jedina sredstva bili kultura i istorijska istina".

Njegošev odbor osnovala je Matica srpska 2006. godine, a današnji skup prvi je te vrste od osnivanja. Predsednik Odbora je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: