Sanader u Beogradu

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je posle susreta sa hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom da nema zajedničkog stava o tužbi Hrvatske i protivtužbi Srbije.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 20.03.2009.

00:40

Default images

Tadić i Sanader su u izjavi novinarima rekli da će i u budućnosti nastaviti da rade na rešavanju otvorenih pitanja i da će se zajednički angažovati na procesu evropskih intergracija dveju susednih zemalja. Predsednik Srbije Boris Tadić i hrvatski premijer Ivo Sanader ocenili su večeras da je saradnja dveju država izuzetno značajna za stabilnost čitavog regiona.

Predsednik Tadić je naveo da Hrvatska i Srbija imaju otvorena pitanja oko kojih ne postoji saglasnost, kao što su hrvatsko priznanje nezavisnosti Kosova i tužba i kontratužba pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu za genocid, ali je naglasio da, i pored toga, moraju da sarađuju u budućnosti.

"Mi delimo zajedničke vrednosti, želimo u Evropsku uniju i imamo viziju prosperitetnog i stabilnog Balkana", rekao je Tadić.

Tadić je dodao da Srbija garantuje integritet svih država i ocenio da su ideje o Srbiji do Karlovca, Karlobaga i Virovitice veoma opasne ali da predstavljaju prošlost i "snove političkih ekstremista" i da Srbi iz Hrvatske imaju svoju državu – Hrvatsku.

Predsednik hrvatske vlade ocenio je da bi u vremenu svetske ekonomske krize dve države trebalo zajednički da nastupaju, kao i da će Hrvatska podržati proces evrointegracija Srbije.

"Ne bežimo od prošlosti... Ne zanima me mnogo šta je bilo juče, ali me kao premijera Hrvatske i predsednika najveće političke stranke zanima šta šta danas mogu da uradim za građane Hrvatske i odnose sa Srbijom i ostalim susedima", kazao je Sanader.

Hrvatski premijer je naveo da će njegova država u potpunosti podržati Srbiju na putu evroatlantskih integracija, kao što i Srbija podržava Hrvatsku.

"Došao sam ovde da pokušamo zajednički da razbijemo ono načelo da 'ako je susedu gore meni je bolje'. Obojica smatramo da ako je susedu loše i meni je loše, drugim rečima - ako je Hrvatskoj loše i Srbiji je loše i obrnuto", kazao je Sanader.

Prethodno, hrvatski premijer Ivo Sanader, nakon sastanka sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, rekao je da ne treba zaboraviti nedavnu prošlost, ali ni živeti u njoj. Premijeri Srbije i Hrvatske zadovoljni su obnavljanjem razgovora na najvišem nivou između dveju država.

Oni su ocenili da postoje političke razlike koje u ovom trenutku ne mogu biti prevaziđene, ali da to ne treba da spreči privrednu saradnju.

Delegacije Srbije i Hrvatske potpisale su Sporazum o saradnji u oblasti evropskih integracija i Memorandum o saradnji u oblasti jezika i književnosti.

Premijeri Cvetković i Sanader ocenili su da bi dve zemlje lako mogle da se dogovore o bližoj saradnji u oblasti energetike, kako bi smanjile zavisnost od uvoznog gasa.

Premijeri su se saglasili da Vlade Hrvatske i Srbije treba da podrže rešavanje pitanja nestalih i povratak izbeglica. Oni su dodali da su teža pitanja ostavljena za druga vremena.

"Svi smo svesni činjenice da postoje određene krupne razlike između Hrvatske i Srbije, pre svega u domenu teritorijalnog integriteta i suverineta, konkretno u priznanju nezavisnosti Kosova i Metohije. Isto tako u pogledu tužbe za genocid", rekao je premijer Srbije.

"Međutim, mi smo bili na stanovištvu da se otvore pitanja koja je moguće rešiti i da se malo pogleda i u budućnost, a da se ova pitanja i dalje drže i rešavaju se, na način kako se bude kretalo i kako budućnost bude dolazila", rekao je Cvetković. Hrvatski premijer rekao je da događaji iz novije istorije ne mogu biti zaboravljeni, ali da nije dobro da Hrvatska i Srbija žive u prošlosti. Osvrćući se na probleme koje vlada u Zagrebu ima sa Slovenijom, Sanader je obećao da takvih problema neće biti u odnosima sa Srbijom.

"Hrvatska neće biti Srbiji ono što je Slovenija Hrvatskoj. Neće biti da je nama bolje ako je komšiji gore“, naglašava Sanader.

Hrvatski premijer kaže da je prihvaćen njegov poziv da se razgovori sa Cvetkovićem uskoro nastave u Zagrebu.

Inače, tokom posete delegacije Hrvatske, ispred zgrade Vlade održan je protest protiv njihovog dolaska, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Saradnja na putu ka EU

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević i državna sekretarka za politička pitanja u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova i integracija Bjanka Matković potpisale su, u ime dveju država, Protokol o saradnji u procesu evropskih integracija.
Sanader u Vladi Srbije (Beta)
Milica Delević kazala je za B92 da je potpisani sporazum “potvrda evropske orijentacije vlada obeju zemalja”. Ona smatra da je sporazum važan ne samo za Srbiju i Hrvatsku, već i za stabilnost i napredak čitavog regiona.

S druge strane, ministar prosvete Žarko Obradović i njegov hrvatski kolega Božo Biškupić potpisali su Memorandum o saradnji u oblasti jezika i književnosti.

Posle razgovora u Vladi Srbije, Sanader će se sastati sa predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji, predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić-Dejanović, a na kraju boravka predviđen je susret sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Hrvatska novinska agencija HINA navodi da od ove, inače treće posete Sanadera Beogradu, obe strane očekuju poboljšanje međusobnih odnosa koji su se drastično pogoršali nakon što je Hrvatska prošle godine priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Na dnevnom redu razgovora, između ostalog, biće i otvorena pitanja povratka izbeglica, imovine, nestalih, zaštite nacionalnih manjina i privredne saradnje, to jest ekonomska i energetska saradnja.

O promeni odnosa Hrvatske i Srbije zbog ekonomske krize možete čitati u posebnoj vesti.

"Prošlost prepustiti istoričarima"

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da na sastanku sa hrvatskom delegacijom, koju je predvodio premijer Ivo Sanader, nije bilo reči o uzajamnim tužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, već da je razgovarano o mogućnostima za unapređenje parlamentarne saradnje dveju država.

„Konstatovali smo da će najobjektivniju ocenu o prošlosti dati istorija i istoričari, ali smo konstatovali i da su sve rane ljudi u Srbiji i Hrvatskoj još uvek vrlo sveže i da sam postupak jačanja tih odnosa treba da bude osetljiv, sa dosta senzibilnosti, ali da je neophodan“, rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Ona je dodala da je na sastanku ocenjeno da je vreme da parlamentarna saradnja, kao saradnja među onima koje su građani birali u Hrvatskoj i u Srbiji, krene koracima koji bi bili primereni aktuelnim međudržavnim i političkim odnosima.

Mićunović: Sanaderova poseta značajna

Predsednik Odbora za inostrane poslove Skupštine Srbije Dragoljub Mićunović smatra da dolazak hrvatskog premijera Ive Sanadera ima, pre svega, simbolički značaj.
Dragoljub Miæunoviæ (Fonet)
Mićunović je nedavno bio u Zagrebu i prvi najavio Sanaderovu posetu Beogradu.

"Postoji nešto što je zajedničko, a to je da je i Hrvatskoj i Srbiji potrebno da pred međunarodnom javnošću pokažu da umeju da budu normalni i dobri susedi", rekao je Mićunović za B92. "I Evropskoj uniji je veoma važno, u širem kontekstu, zbog bezbednosti, da odnosi među susedima budu dobri. Mi moramo, makar na simboličkoj ravni, u početku, da pokazujemo da smo sposobni da održavamo normalne odnose, bez obzira na mnoge probleme koji ostaju među nama i koji nisu rešeni", kaže Mićunović.

Prema njegovim rečima, između Srbije i Hrvatske ima mnogo spornih tema koje treba načeti.

"Ta pitanja se tiču, naravno, prvo tužbi i protivtužbi, povratka izbeglica i problem njihovih stanova, kao i problem nestalih lica na jednoj i na drugoj strani. Takođe, tu je i problem granice na Dunavu", kaže Mićunović.

On dodaje da je, uprkos tim problemima, prerano donositi konačne odluke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: