Očekivanja od posete Sanadera

Uoči posete hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu, građani očekuju poboljšanje, pre svega, ekonomskih odnosa dve zemlje.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 19.03.2009.

17:26

Default images

Sanader dolazi sutra u jednodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će sa najvišim srpskim zvaničnicima razgovarati o otvorenim pitanjima koja postoje u odnosima između dve države. Obe strane očekuju poboljšanje međusobnih odnosa koji su se drastično pogoršali nakon što je Hrvatska prošle godine priznala nezavisnost Kosova.

Posle gotovo tri godine od kada je premijer Hrvatske Ivo Sanader poslednji put bio u zvaničnoj poseti, delegacija Hrvatske u Beograd dolazi sa poklonom.

Kako navode hrvatski mediji, Sanader će svojim srpskim kolegama predati stotine dokumenata koje je Hrvatska morala da prevede na putu ka EU, a na koje je potrošila mnogo novca.

Za razliku od svojih političkih predstavnika, stanovnici Zagreba smatraju da je za takav gest dobre volje još rano.

“Možda i nije loše, ali vidite šta nam se dešava sa Slovenijom.“

“Još je prerano. Prvo Mladić i plaćanje za sve zločine, pa onda suradnja.“

“Po mom mišljenju još nije vreme.“

Za razliku od građana Zagreba, hrvatski privrednici su, čini se, mnogo više zainteresovani za saradnju sa Srbijom.

Da je tako, pokazuje i podatak da na tržištu Srbije posluje oko 200 kompanija. Problem Srbije je što se domaći privrednici teško probijaju na hrvastko tržište, na kojem sada posluje svega 15 srpskih kompanija.

Hrvatski proizvodi su prisutni u gotovo svim prodavnicima u Srbiji, a Beograđani sa kojima je razgovarala ekipa TV B92 kažu da ih rado kupuju. Od posete Sanadera Beogradu očekuju bolju, pre svega ekonomsku sradnju.

Pošto u uslovima ekonomske krize sve zemlje u regionu svoju šansu vide u jačanju međusobne privrednje saradnje, ni ova poseta Srbiji neće proći bez hrvatskih privrednika.

Tako će u Beograd, osim premijera Sanadera, stići i predstavnici najjačih hrvatskih energetskih firmi, kao što su naftna kompanija INA, Hrvatska elektroprivreda, JANAF i Plinakro.

“Nedostak političke volje otperećuje saradnju“

Predsednik Srpske asocijacije menadžera Slobodan Vučićević ocenio je danas da nedostatak politicke volje opterećuju privrednu saradnju Srbije i Hrvatske.

On je u otvorenom pismu hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu uoči sutrašnje posete Beogradu poručio da bi porukom upućenoj hrvatskoj javnosti i privredi o značaju uklanjanja negativnih predrasuda prema proizvodima iz Srbije mogao da ukloni tu prepreku.

Vučićević je naveo i da kompanije iz Srbije imaju problema pri plasmanu robe u hrvatske nacionalne trgovinske lance, kao i prilikom pokušaja učešća u privatizaciji u Hrvatskoj.

U Srbiji posluje pet hrvatskih lanaca maloprodaje, a investicije hrvatskih kompanija na srpskom tržištu dostigle su 500 miliona evra, istakao je on.

Kako je naglasio predsednik Srpska asocijacije menadžera, zajednicka je ocena privrednika Hrvatske i Srbije da je ekonomska saradnja dve zemlje sve uspešnija, ali da isto tako ima još dosta prostora za njeno dalje unapređenje.

Trenutak u kome se poseta Sanadera realizuje, ocenio je Vučićević koji je i predsednik uprave slovenačke Droge Kolinske, od velikog je znacaja za rešavanje politickih i privrednih pitanja kojima se mogu ojačati odnosi Srbije i Hrvatske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: