Sukobi studenata i policije

Sedmoro ljudi je uhapšeno, a 80 povređeno u Barseloni u sukobima policije i studenata, koji protestuju zbog planirane reforme visokog obrazovanja.

Izvor: Beta

Četvrtak, 19.03.2009.

15:20

Default images

Do sukoba je došlo tokom dva protesta održana u sredu u centru Barselone, pošto je policija isterala studente iz univerzitetskih prostorija koje su okupirali u novembru. Policija je protiv demonstranta upotrebila palice, dok su studenti policajce gađali kamenicama, stolicama i flašama.

Portparolka policije je rekla da je povređno 46 policajaca, kao i nekoliko fotoreportera. Niko od povređenih nije zadobio teže povrede.

Studenti širom Španije već mesecima protestuju zbog promena predloženih širom evropskom reformom visokog obrazovanja, Bolonjskog procesa, prema kom će studenti lakše moći da studiraju u inostranstvu.

U većini zemalja, proces je prihvaćen bez protivljena, ali neki španski studenti smatraju da će od reforme koristi imati bogatiji studenti koji će moći da plaćaju postdiplomske specijalizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: