Radikali delili uvredljive plakate

Poslanici radikala delili su u Skupštini uvredljive plakate, na kojima je prikazan predsednik organizacije za gej prava Kvirija Boban Stojanović.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 19.03.2009.

14:50

Default images

Zakon o zabrani diskriminacije i dalje izaziva burne reakcije u srpskom parlamentu. Poslanici SRS-a za skupštinskom govornicom delili su plakate sa fotografijama Stojanovića. Na plakatima stoje natpisi u kojima se zakon o zabrani diskriminacije naziva "pederskim" i navodi da je Kvirija iz budžeta Srbije finansirana sa 256.500 dinara.

Osim u skupštinskoj sali, radikali su plakate delili i novinarima. Na plakatima se nalazi Stojanović u donjem vešu, ali i predstavljen sa bičem i u mantiji monahinje. Radikali su plakate dobli od desničarskih oranzacija - Udruženja “Naši“ iz Aranđelovca i Pokreta 1389.

Poslanik SRS-a Aleksandar Martinović ocenio je da te fotografije vređaju Srpsku pravoslavnu crkvu i sve verujuće ljude.

"Ove fotografije dokaz su da se ovde ne radi o tome da zli i pokvareni fundamentalisti progone jadne i unesrećene homoseksualce, već da se vodi otvoreni rat protiv SPC i protiv svih tradicionalnih moralnih vrednosti", rekao je Martinović.

Na jednom od plakata navodi se da je Kvirija iz budžeta Srbije finansirana sa 256.500 dinara, uz naslov “Dok Srbe otpuštaju, pogledajte koga finansiraju Boris Tadić i Vlada Srbije".

Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnost Kvirija jeste nevladina organizacija i bavi se pravima manjinskih i marginalizovanih grupa. Ministarstvo kulture je iz budžeta delom finansiralo sajt Kvirije.

U Demokratskoj stranici navode da treba proveriti da li su fotografije autentične i da su oni potiv bilo kakvog vređanja osećenja crkve i vernika.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović kaže da je parlamanet mesto gde su sukobljavalju stavovi, a da su plakati "pitanje ukusa".

"Šta ja lično mislim u ovom momentu možda nije primereno da kažem, s obzirom na to da sam predsednik i onima koji su za takav način plasiranja političkih stavova, koji po mnogima nije primeren, i ovih drugih, koji to osuđuju", odgovorila je Slavica Đukić-Dejanović novinarima na pitanje da li su radikali prešli granicu pristojnosti kada su podelili pomenute plakate.

Polemika o zakonu o sprečavanju diskriminacije traje već danima. Vlada Srbije ranije je povukla predlog zakona na doradu zbog protivljenja tradicionalnih verskim zajednica.

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o pomenutom predlogu zakona o zabrani diskriminacije, o čemu više možete čitati u posebnoj vesti.

Kvirija: Nastavak kampanje protiv zakona

Deljenje letaka sa fotografijama direktora Kvirije Bobana Stojanovića nastavak je kampanje protiv zakona o zabrani diskriminacije, saopštava ta organizacija.

Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti Kvirija najavio je da će preduzeti zakonske mere za kažnjavanje onih koji su delili letke na kojima su fotografije objavljene bez saglasnosti vlasnika i autora.

"Prikazivanje privatnih fotografija suprotno je tezi koju radikali ovih dana iznose za skupštinskom govornicom, da je homoseksualnost stvar privatnosti, i postavljamo pitanje zašto podržavaju zadiranje i preuzimanje privatnih fotografija sa privatnih profila na Internet", piše u saopštenju.

Kvirija navodi da prikazane fotografije nisu argument protiv zakona o zabrani diskriminacije, već dela umetničkih fotografa nastala u okviru različitih performansa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: