"Beograd je sistem"

U Beogradu je pokrenut zanimljiv projekat - postavljanje modela Sunčevog sistema u razmeri Beograda simbolično nazvanog "Beograd je sistem".

Izvor: B92

Četvrtak, 19.03.2009.

11:29

Default images

Naučnik na Institutu za fiziku Aleksandar Bogojević došao je na ideju da Beograd bude modla za izradu umanjenog solarnog sistema srazmernog veličinama i udaljenosti planeta.

Prestonica i njeni stanovnici bi se tako lakše poistovetili, kaže, sa našim okućstvom i doživeli kosmos na opipljiviji način. Slični modeli postoje u mnogim svetskim gradovima ali nijedan nije pokušao da postavi model sunčevog sistema svoje veličine.

"Beograd je jedinstven po tome što povezuje grad kao celinu sa ovakvim jednim doživljajem. Pokušava da pravi paralele i to ne samo naučne već i umetničke vezane za mitologije tih planeta", kaže on.

"Desetine takvih modela postoje u svetu. Ja sam, kad sam bio mlađi, u Koloradu videlo jedan takav model. Sve su to lepe stvari koje mogu da odrade posao da vi doživite svemir na jedna praktičan -ovozemaljski način“, kaže je Bogojević. Na beogradskom Ušću nalazilo bi se sunce od 6 metara. Stotinak metara dalje bili bi Merkur I Venera u vidu metalnih kuglica. Model Zemlja -Mesec bio bi postavljen na Kalemegdanosj terasi, a Neptun kao najudaljenija planeta sunčevog sistema, koja definiše osnovu predloženog modela, bio bi u Pančevu.

Umesto kod hrama ili Narodne biblioteke, Beograđani bi mogli reći vidimo se kod Jupitera koji bi bio postavljen na Vračarskom platou, dok bi se Saturn našao na Adi, a Uran na beogradskom aerodromu.

"Kad sve to lepo složite onda vam se i neke druge stvari slože. Brzina svetlosti koja je najvažnija brzina univerzuma je u našem modelu brzina ljudskog hoda", kaže on.

"Dakle ako vas interesuje koliko je daleko Jupiter , koliko treba svetlosti da dođe od Sunca do Jupitera, prošetajte se malo od Kalemegdana do vračarskog platoa, to je tačno to, dakle ima i turistička komponenta koja bi mogla da bude interesantna", kaže Bogojević.

Projekat su osmislili naučnici iz Laboratorije za primenu računara u nauci jednoj od vodećih naučno istraživačkih ustanova u Srbiji. Autori navode da ideja ne zahteva velika sredstva a poklapa se sa 2009. kao međunarodnom godinom astronomije kao i akcijama Ministarstva za popularizaciju nauke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: