Ren: Nastaviti proširenje

Evropski komesar za proširenje Oli Ren ocenio je da EU ne treba da odlaže planove o prijemu zemalja zapadnog Balkana kao što to predlaže stranka Angele Merkel.

Izvor: Beta

Sreda, 18.03.2009.

12:42

Default images

Ren smatra da ekonomska kriza i napori za ratifikovanje Lisabonskog ugovora o institucionalnim reformama u EU ne treba da poremete napore tog bloka za proširenjem, preneo je Radio Dojče Vele.

"EU može istovremeno da se bavi većim brojm pitanja", izjavio je Ren u Briselu, posle jučerašnjeg sastanka sa šefovima diplomatije Slovenije i Hrvatske Samuelom Žbogarom i Gordanom Jandrokovićem, napominjući da je perspektiva članstva u EU doprinela političkoj stabilnosti i reformi privrede na zapadnom Balkanu. Merkelova je u ponedeljak uveče na predsedništvu svoje Hrišćansko demokratske unije (CDU) izjavila da je EU potrebna "faza konsolidacije" pre nego što primi nove članice.

CDU zvanično podržava još samo prijem Hrvatske, dok bi BiH, Srbija i Crna Gora, kako je saopštila, morale da sačekaju.

''Proširenje od 15 na 27 članica EU, u periodu od nekoliko godina, zahtevalo je velike napore. CDU se, zato, zalaže za fazu konsolidacije, u kojoj bi utvrđivanje identiteta i institucija EU imalo prednost pred prijemom novih članova. Izuzetak od tog pravila može biti samo Hrvatska'', kaže se u programu koji je CDU usvojila u ponedeljak pred izbore za Evropski parlament 7. juna.

Italijanski ministar spoljnih poslova Franko Fratini je u intervjuu današnjim "Večernjim novostima" rekao da Italija veruje da je uz neophodan uslov saradnje s Haškim tribunalom, sazrelo vreme vreme za nastavak procesa evropskih integracija Srbije, napominjući da njegova zemlja u potpunosti podržava primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Švarcenberg brani proširenje EU

Šef diplomatije Češke, predsedavajuće EU, Karel Švarcenberg lobirao je danas u Berlinu kod poslanika nemačkog Bundestaga za to da se ne odlaže proširenje EU na Balkan i da se produbi Istočno partnerstvo i sa Belorusijom.

"Nemačka je najjača zemlja EU i u tome igra svoju ulogu. Za mene ja važno da Spoljno-politički odbor nemačkog parlamenta bude na našoj strani", kazao je danas češkoj agenciji ČTK Švarcenberg.

Švarcenberg je naglasio da Češka kao predsedavajuća EU ima potpuno drugačiji stav o proširenju Unije od vladajuće nemačke partije CDU.
"Mi zastupamo stav da posle Hrvatske treba dosledno primati i dalje članice prema njihovim zaslugama i prema tome kako su prihvatile reforme", rekao je šef češke diplomatije, izrazivši želju da EU primi postepeno sve te zemlje i nabrojao Srbiju, Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu.

Švarcenberg je dodao da ako EU želi da sebe uzima ozbiljno, morala bi da primi i Tursku, premda u Evropi vladaju jake antiturske predrasude, a ni u samoj Turskoj u poslednje dve godine reforme nisu napredovale.

Za EU važna saradnja sa Hagom

Češka ambasadorka u Srbiji Hana Hubačkova kaže da njena zemlja, koja predsedava EU, smatra da je važno da Srbija ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom.

To, međutim, ne mora nužno da znači izručenje dvojice preostalih haških begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića. "Srbija mora da učini sve da dokaže da čini sve kako bi došlo do njihovog hapšenja i izručenja jer će tada proces evropskih integracija ići mnogo brže", rekla je Hubačkova tokom predavanja na Akademiji za diplomatiju i bezbednost.

Ona je podvukla da Češka, kao predsedavajuća EU, mora da poštuje i mišljenje onih zemalja koje smatraju da je neophodno da glavni tužilac Serž Bramerc oceni da je Beograd postigao punu saradnju sa sudom u Hagu, kako bi došlo do odmrzavanja primene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

"Verujem da će Srbija brzo napredovati u procesu pristupanja EU i da će uskoro podneti zahtev za dobijanje statusa kandidata za članstvo", istakla je češka ambasadorka, ocenivši da je Srbija "važan deo" procesa približavanja svih zemalja zapadnog Balkana Uniji.

Hubačkova je podsetila da su u Beogradu do sada boravile tri stručne misije EU sa ciljem da provere napredak u ispunjavanju uslova iz "mape puta", koja je postavljena pred Srbiju za dobijanje "belog šengena", i da se u maju očekuje da dostave izveštaj Savetu ministara.

"Bićemo srećni ako taj izveštaj dovede do vizne liberalizacije za građane Srbije", rekla je Hubačkova i dodala da će poslednji sastanak stručnjaka Evropske komisije biti održan u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: