Gasovod Nabuko nije prioritet EU

Projekat izgradnje gasovoda "Nabuko" isključen je sa liste prioriteta EU, u koje je Unija spremna da uloži pet milijardi evra.

Izvor: B92

Sreda, 18.03.2009.

09:43

Default images

Prema ocenama eksperata, isključivanje "Nabuka" sa liste prioritetnih zadataka odlaže njegovu realizaciju i uvećava značaj ruskog projekta za transport gasa "Južni tok". "Nabuko" je sada svrstan u stavku "Južni gasni koridor", koja obuhvata niz energetskih projekata na jugu Evrope.

Neimenovani izvor u Savetu ministara EU izjavio je da su, prilikom usvajanja odluke o isključenju "Nabuka" sa liste prioriteta, uzeta u obzir i strahovanja privatnih investitora, koji očekuju teškoće u realizaciji projekta zbog konflikta u Gruziji, gasne krize i konkurencije ruskog "Južnog toka".

EU je prvobitno nameravala da za finansiranje izgradnje gasovoda "Nabuko" izdvoji 250 miliona evra, ali je suma naknadno smanjena na 50 miliona.

Analitičari ne isključuju mogućnost da će "Nabuko" za EU ostati "rezervna" varijanta i da bi mogao da se realizuje ukoliko se pojave nove količine gasa izvan zone uticaja "Gasproma", najverovatnije u Iranu.

Probleme projekta "Nabuko" pojačava i činjenica da nije postignuta saglasnost svih članica EU. Nemačka je ranije saopštila da ne smatra za potrebno da troši novac poreskih obveznika za učešće u izgradnji "Nabuka", koji bi smanjio zavisnost Evrope od ruskog gasa. Italija i Francuska su takođe izrazile sumnju u neophodnost ovog projekta.

Projektom "Nabuko", procenjenim na 7,3 milijardi dolara, predviđen je transport centralnoazijskog i kaspijskog gasa u evropske zemlje preko Azerbejdžana, Gruzije, Turske, Bugarske, Mađarske, Rumunije i Austrije.

Ovaj gasovod, kapaciteta 20-30 milijardi kubnih metara gasa godišnje, predstavljao bi produžetak već izgrađene rute Baku-Tbilisi-Erzurum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: